Аптекар продавал 12 маски на клиенти за 120 лв., прокуратурата го разследва за спекула
Мъж, който е чужденец, купил предпазни средства от същата столичната аптека на въпросната цена, за да ги прати на възрастната си майка във Франция, но те така и не стигнали до там заради правителствената забрана за износ на подобни изделия
 
26 март 2020, 16:37 | | Видяна: 297
 

Закупените от клиента маски, които в последствие така и не успява да върне, снимка:Фейсбук профила на потърпевшия

 

Столичен аптекар продал 12 предпазни маски на клиент за общо 120 лв. или по 10 лв. на брой. Срещу търговеца вече е образувано досъдебно производство за спекула, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Разследването в Софийската районна прокуратура е образувано след подаден сигнал на тел. 112 от клиент на аптека на бул. "Янко Сакъзов". При извършена проверка на място от служители на Пето районно управление е установено, че търговецът действително продава маските на посочената цена. В снети обяснения аптекарят заявил, че закупил предпазните средства на цена от 4 лева за брой, разходите му за преопаковане (поставяне в отделен плик) възлизали на 1 лев за една маска. Върху това се начислявало ДДС, а печалбата възлизала на 4 лева. Търговецът обяснил още, че предпазните маски не били за еднократна употреба, а тяхното ползване можело да се осъществява в продължение на 48 часа.

Междувременно, от публикация на друг потърпевш клиент на същия аптекар в социалната мрежа Фейсбук в една от групите за чужденци, намиращи се в София, става ясно, че и той е закупил маски от въпросния търговец по спешност за възрастна жена. От поста се разбира, че купувачът поискал да изпрати предпазните маски във Франция на майка си и съседите й, но от международната куриерска фирма DHL му отказали това заради правителствената забрана за износ на лекарства и предпазни средства. Мъжът опитал веднага да върне закупените маски в аптеката, но търговецът му отказал, оправдавайки се със "счетоводни причини".

На 26 март 2020 г. прокурор от СРП е образувал досъдебно производство за това, че търговецът е продавал предпазните средства на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред - престъпление по чл. 225, ал. 6 от НК. Деянието е извършено в условията на обявено извънредно положение, уточняват от държавното обвинение.