Нови мерки срещу COVID-19:
КПП-та ще следят движението от и към областните центрове
Затварят се паркове, градски градини и спортни площадки; лицата до 60-годишна възраст без право да пазаруват от 8:30 до 10:30 часа
 
20 март 2020, 13:19 | | Видяна: 915
 
 

Контролно-пропускателни пунктове (КПП) ще следят движението на входно-изходните артерии в областните центрове. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща на Националния оперативен щаб за коронавируса и правителството при премиера Бойко Борисов. Мярката касае само придвижването от град в град, а не в самото населено място.

Здравният министър уточни, че заповедта влиза в сила считано от 00:00 часа на 21 март 2020 година и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка у нас.

По думите на Ананиев ще се пропускат само лица с наложителни пътувания като работа, по здравословни причини или завръщане към дома по постоянен адрес.

"Ако няма резултат, ще се вземат нови мерки за сигурност, като лицата, които напускат своите домове, излизайки трябва да имат декларация и когато бъдат срещнати от органите и им бъде поискана декларация да я покажат, за да проверят накъде пътуват и с каква цел", обясни още Кирил Ананиев.

Със същата заповед се въвеждат и още противоепидемични мерки.

"Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места", каза още Ананиев.

Заповедта забранява и на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки от 8:30 до 10:30 часа всеки ден.

За тази мярка съобщи по-рано днес министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция в цех в Калофер, където се шият защитни облекла. Премиерът уточни, че става въпрос за въвеждането на часове за пазаруване само за възрастни хора.

Борисов посочи, че е издадена и заповед за спиране на износа на лекарства.

"Блокираме износа на аналгина, хинина и тези лекарства, които ги дават, че са подходящи. Въвеждаме си фармацевтичната ни индустрия да ги произвежда", уточни Борисов.

Стана ясно и, че във фармацията се въвеждат извънредни мерки, за да бъдат произведени още от тези медикаменти. Въпросът беше повдигнат и от проф. д-р Венцислав Мутафчийски след срещата в Министерски съвет.

"Една от темите на срещата бяха лекарствата, които се използват при наличие на коронавирус и възможностите за снабдяването на страната ни. Установено е, че имаме 35 000 дози на хининови препарати в резерва. Има и възможност за производство на още", уточни проф. Мутафчийски.

Той заяви още, че само за днешния ден има установени 17 нови случая на положителни проби за COVID-19 в България.

Мерките остават в сила до края на извънредното положение.