Заради допуснатото източване на язовир "Студена"
Нено Димов е обвиняем за умишлена безстопанственост, грозят го до 8 години затвор
Ексминистърът остава в следствения арест за 72 часа
 
10 януари 2020, 15:58 | | Видяна: 598
 

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов при отвеждането му за разпит в четвъртък

 

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов е привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с водната криза в Перник. Това заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев на брифинг в Съдебната палата, където от държавното обвинение разкриха резултатите от акциите в Перник и София, проведени на 9 януари във връзка с водната криза в града и неизяснените обстоятелства около вноса на отпадъци от Италия.

След прекарани 24 часа в ареста на Трето РУ в столицата, ексминистърът е задържан за 72 часа, а в събота ще бъде внесено искане за налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", заради риск да извърши друго престъпление и да повлияе на наказателното производство, като лице било на най-висшата длъжност в Министерството на околната среда и водите.

Основният мотив за повдигнатото обвинение е, че като длъжностно лице е издавал разрешения за ползване на водата от язовир "Студена" за промишлени цели на определени дружества, като в същото време е получавал актуална информация за намаляване на водния обем.

"От 2017 година нивото на водата е намалявало, ВиК - дружеството е уведомявало Министерството на околната среда и водите. Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал графици и е разрешавал водоподаването за различни битови и екологични нужди. В разрез със закона министърът е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е уведомяван, че водата намалява.Така министърът е нарушил служебните си задължения и в определен период е издавал разрешителни за водоползване на определи дружества, въпреки драстично намаления приток. Умишлено не положил грижи за стопанисването на язовир "Студена", като по този начин е довел до щети в изразходването на милиони литри вода, което е довело до намаляване на питейната вода за жителите на Перник", съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Проведената в четвъртък акция в Перник има за цел и проверка на действията при ремонта на язовирната стена. Събраните доказателства са 48 тома.

"Целим изясняване на обстоятелствата с управлението на водния ресурс от страна МОСВ, длъжностни лица и министъра. Според събрани доказателства се счита, че има престъпно деяние "умишлена безстопанственост" и наказанието е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Длъжностното лице министър Нено Димов с поведението си е осъществил състава на това престъпление. Съдът ще каже дали е виновен. Събират се различни доказателства", добави още наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

По думите му, спрямо събраните доказателства до момента става ясно, че Нено Димов като министър на околната среда и водите е издавал разрешителни за ползване на вода от язовира за промишлени нужди на две предприятия като обемите за едното са около 280 млн. кубични метра вода, а за другото - до около 100 млн кубика.  

"Министърът има правомощия да променя графика за водоподаване ако установи риск за водата на населението. Нанесената щета е над 11 млн. лева. Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал воден ресурс и разрешителни за водоползване, в язовира щеше да има над 7 млн. кубични метра вода, които са достатъчни, за да няма режим на водата в Перник, въпреки лошото състояние на водопреносната мрежа в града", уточни още наблюдаващият прокурор.

"Ще има и други обвиняеми лица, ако има доказателства за престъпления. Разследването продължава", допълни Сийка Милева.

След повдигането на обвинение Нено Димов ще прекара наложените му 72 часа в следствения арест.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов прие депозираната от Нено Димов оставка като министър на околната среда и водите

При акциите на Специализираната прокуратура, МВР, ДАНС и КПКОНПИ в Перник и София са извършени претърсвания в служебни помещения на ВиК - Перник, МОСВ и домовете на бившия областен управител, кмета на града и управителя на ВиК – дружеството в Перник. Иззети са документи. Разпитани са и над 30 лица. Проверки се очакват и в други ВиК – дружества в страната.

Относно другия мотив на акциите от 9 януари - неизяснените обстоятелства около вноса на отпадъци от Италия – от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на МВР и ДАНС да извършват проверки. Към момента вече има изготвен план за проверки на всички площадки за съхранение и преработка на отпадъци. След събрани на документи ще бъде докладвано на компетентната прокуратура.