По реда на ЗСВ
Сотир Цацаров ще бъде преназначен като прокурор във ВКП
Точката е включена в дневния ред на Прокурорската колегия за 17 декември 2019 година
 
13 декември 2019, 16:21 | | Видяна: 1219
 
 

Досегашният главен прокурор Сотир Цацаров ще бъде преназначен като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура (ВКП) от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това става ясно от дневния ред на кадровиците за вторник, 17 декември 2019 година.

Точката е включена в дневния ред след молба, подадена от досегашния главен прокурор за преназначаване "по реда 169, ал.5 ЗСВ", каквото право той има, преди да оглави Антикорупционната комисия. Когато Цацаров официално заеме поста, стажът му в новото му качество ще се зачита за юридически. Донякъде изненадващо в рутинната процедура е, че Цацаров избира да остане в съдебната система, след като приключи работата в КПКОНПИ, не като съдия, а като държавен обвинител. Преди да стане главен прокурор, Сотир Цацаров бе съдия и административен ръководител на Окръжен съд - Пловдив. Законът позволява на досегашния обвинител №1 да избере пост, който пожелае, вкл. и като съдия, но Цацаров сам се е отказал от т.нар. "кариерен бонус". 

На 12 декември пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие оставката на главния прокурор Сотир Цацаров с 20 гласа "за", след като ден по-рано, в сряда - 11 декември, Народното събрание го избра с 165 гласа подкрепа за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

За да встъпи в длъжност на новата позиция обаче се изисква указ от президента за освобождаването му като главен прокурор. Очаква се държавният глава Румен Радев да подпише документа, с който да освободи Цацаров, а след обнародването в "Държавен вестник" ще стане възможно и встъпването на избрания двукратно от ВСС за следващ "обвинител №1" Иван Гешев.