Окръжната прокуратура в Перник:
Двама министри може да бъдат подведени под отговорност за водната криза
Заключение от проверки показа евентуална безстопанственост и престъпления по служба в МОСВ и МРРБ
 
13 декември 2019, 15:07 | | Видяна: 214
 
 

Евентуална безстопанственост и престъпления по служба в две министерства установи прокуратурата в Перник като основна причина за водната криза, стана ясно от заключение на Окръжната прокуратура в града след направени проверки.

Министерството на околната среда (МОСВ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не са направили необходимото, за да бъде избегната кризата с водоснабдяването на Перник. Това се разбира от постановление на прокурор Красимира Минчева от Районната прокуратура в Перник, публикувано в социалните мрежи.

Служители на двете министерства може да бъдат подведени под отговорност за безстопанственост. "С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК", пише в постановлението.

В заключението се посочва още, че Районната прокуратура в Перник ще изпрати преписката на Специализираната прокуратура, която е компетентна да разследва престъпленията по служба на висши държавни служители.

Кризата с водоснабдяването в Перник и областта започна преди почти месец. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров и заместник-главният прокурор Иван Гешев се срещнаха с кмета на града Станислав Владимиров след сигнал до Окръжна прокуратура – Перник за закононарушения при осигуряването на нормално водоснабдяване в града и функционирането на местното ВиК-дружество.

Режимът на водата в областта остава в сила.