За да се "хареса" на Европейската комисия
Правителството предлага независим прокурор да разследва обвинител №1, но без да му дължи отчет
Ръководителят на Инспектората на прокуратурата ще се избира от 2/3 от членовете на Прокурорската колегия
 
07 декември 2019, 12:30 | | Видяна: 829
 

Премиерът Бойко Борисов е доволен, че ще може да се отчете пред новото ръководство на Европейската комисия

 
С изменението, което правим създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на Министерски съвет, предавано на живо. "Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и не докладва, не докладва и в хода на разследването", добави още министър-председателят.
 
Става въпрос за независим прокурор, чийто статут ще бъде на завеждащ Инспектората, да разследва главния прокурор. Това е предложил правосъдният министър Данаил Кирилов в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия, уточнява сайтът "Епицентър".
 
"Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтерсованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", посочи премиерът. За отбелязване е, обаче, че становищата на Венецианската комисия, не са задължителни. Правителството обаче бърза да се съобрази с тях, въвеждайки институция на "независим разследващ главния прокурор", който ще се избира от същия ВСС, който избира и главния прокурор. Неясно остава - а кой ще разследва "независимия разследващ прокурор", ако той също попадне под ударите на закона. Този "независиим" прокурор ще се избира с 2/3 от ВСС, каквито гласове при последния избор получи и новият главен прокурор. И какво гарантира неговата "независимост", с какво тя се различава от независимостта на сегашния главен прокурор? На тези въпроси не бе даден отговор.
 
От правилата за разследване на тримата големи отпадат председателите на двете върховни съдилища - на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Всъщност правилата ще касаят само и единствено главния прокурор, подчерта премиерът. 
 
Създава се и абсолютно нова длъжност в Закона за съдебната власт (ЗСВ) - това е прокурор, оглавяващ Инспектората на прокуратурата, който до момента се назначаваше от главния прокурор и беше пряко подчинен на зам.-главния прокурор. Сега вече този прокурор ще се избира с мнозинство 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде абсолютно независим и няма да се отчита нито на зам.-главния прокурор, нито на главния прокурор тогава, когато водят разследвания срещу зам.-главните прокурори или срещу главния прокурор. Това са основните промени, които се предлагат, за да се създаде ред за търсене на наказателна отговорност и подозрение за извършено престъпление от главния прокурор на Републиката.
 
"С приетия проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия", обобщи премиерът. "Когато се обсъждаха Мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия, с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме към Венецианската комисия", обясни премиерът. "Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически с препоръки и така, както бях поел ангажимент, с извънредно заседание", допълни той. "Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор", допълни Борисов. "Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор", обясни няколко пъти премиерът.
 
"Извънредността на заседанието е да се покаже желанието да се съобразим с всички препоръки от Венецианската комисия. В тази единствена точка днес - проект на решение за одобряване на проект за Закон за допълнение на допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, която се надявам да приемем след като Дани Кирилов докладва", каза още Борисов.
 
"Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на Комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии", отбеляза още Борисов.
 
"Преди няколко дена новият председател Урсула фон дер Лайен подробно я запознах и веднага решението днеска по надлежния ред ще изпратим на заинтересованите комисари и до нея, лично нашето решение. С ангажимента, който имаме ГЕРБ и Обединени патриоти в парламента да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", каза още той.
 
Правосъдният министър Данаил Кирилов уточни, че след корекциите в проектозакона се създава нова правна фигура, която да разследва главния прокурор. Дава се статут на прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховна касационна прокуратура, той ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и ще е с мандат от седем години. Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че с промените не се предвиждат допълнителни финансови тежести и от първи прочит не смята, че има нужда от промени в бюджета.
 
Борисов очаква промените в закона да минат "максимално бързо" в парламента с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти.