Освободиха от системата съдийка от АССГ, не ходила на работа с месеци и бавела дела над 2 години
Срещу Росица Бузова има две дисциплинарни производства заради немарливото изпълнение на задълженията й
 
19 ноември 2019, 15:30 | | Видяна: 1980
 
 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи от съдебната система съдийка от Административен съд София-град (АССГ), за която още преди няколко месеца председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков алармира, че се отнася драстично немарливо към работата си.

Става дума за съдия Росица Бузова, която има стотици неизписани дела през последните 2 години, но е подала оставка пред кадровия орган. На заседанието стана ясно, че съдийката обявявала за решаване делата си и просто ги изоставяла на бюрото си. Освен това не се явявала на работното си място с месеци, а в кабинета на Чолаков буквално било наводнено от жалби и сигнали от адвокати и страни, засегнати от неизпълнението на служебните задължения на съдийката. Именно председателят на ВАС беше и кадровикът, който бе внесъл в дневния ред въпроса с освобождаването на съдията.

Този иначе на пръв поглед лесен за решаване казус обаче предизвика дебат между съдебните кадровици заради опасността, ако съдия Бузова бъде освободена от длъжност преди приключването на дисциплинарките срещу нея, да получи парично обезщетение, което по думите на представляващият ВСС Боян Магдалинчев, тя не заслужава. "Ако гласуваме оставката, ще трябва да прекратим производството и тя ще си получи обезщетенията, ще излезе от системата като я наградим за бездействието ѝ: Ето парите, бъдете здрава и щастлива. А че хората чакат с години, няма значение", подчерта Магдалинчев.

От своя страна Вероника Имова първоначално го подкрепи и предложи Колегията да изчака приключването на производствата срещу съдия Бузова преди да я освободи, за да се избегне опасността тя да получи несправедливo значителна сума пари, въпреки че не е вършила работата си от години.

"В интерес на правосъдието е делата да бъдат приключени. Това удря по имиджа на административното правосъдие, а такова поведение е непростимо. Трябва да държим сметка за баланса между интересите на правосъдието, които трябва да намерят приоритет, пред това дали тя ще получи обезщетение, при положение че не е изчистила делата с години. Всичките й дела са в съда, а тя не идва на работа", възрази обаче Георги Чолаков и настоя съдия Бузова веднага да бъде освободена от системата.

Олга Керелска, Атанаска Дишева, Боряна Димитрова и Лозан Панов подкрепиха тезата на Георги Чоалков. "Не считам, че предложението да го отложим и да изчакаме е оптимално", заяви Керелска.

Накрая, Вероника Имова преосмисли предложението си за отлагане и го оттегли, при което последва гласуване. А то показа, че с 9 гласа "за", срещу 2 "против" Росица Бузова вече не е съдия в АССГ.