Зам.-главният прокурор Ася Петрова участва във форум на Евроджъст в Хага
Програмата на срещата е фокусирана основно върху противодействието на престъпленията в киберпространството
 
18 октомври 2019, 14:23 | | Видяна: 939
 

Зам.-главният прокурор на Румъния Радован Раду (вляво), зам.-главният покурор Ася Петрова, главният прокурор на Финландия и председателястващ форума Рая Тойвианен, националния представител на България в „Евроджъст“ Иванка Которова (крайно дясто), снимка:ПРБ

 

Заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова участва в 14-та среща на Консултативния форум на главните прокурори на страните от ЕС, който се открива в петък - 18 октомври 2019 г. в Хага, съобщиха то държавното обвинение. Програмата на срещата е фокусирана основно върху противодействието на престъпленията в киберпространството.

В рамките на форума се предвижда да бъдат обсъдени предизвикателствата пред законодателството в сферата на киберпрестъпленията и възможностите за използване на дигиталните технологии за обмен на информация и при съвместни разследвания по наказателни дела.

От страна на Евроджъст ще бъдат представени резултатите от последните разследвания, организацията за работа с Европейската прокуратура и сътрудничеството с трети страни.

Консултативният форум на главните прокурори на страните от ЕС функционира от 2010 г. в рамките на Евроджъст - звеното за съдебно сътрудничество на Европейския съюз, чиято цел е координация на разследванията и наказателните преследвания и сътрудничество между компетентните органи на държавите-членки по отношение на тежката трансгранична и/или организирана престъпност.

Събитието позволява на главните прокурори на страните-членки да споделят опит и добри практики, да обсъждат и предлагат законодателни инициативи и политики, както и да оценяват тяхното въздействие и полза по отношение на непосредствената работа на прокурорите в общността.