Вълна от двойки заля кандидатите за съдии по вписванията на теста пред МП
Само 54 от явилите се 595 юристи са изкарали оценка над 4,50 и преминават към втория етап на процедурата
 
14 октомври 2019, 16:42 | | Видяна: 2083
 
 

Вълна от двойки заля кандидатите за съдии по вписванията, които на 15 септември положиха тест от 40 въпроса пред Министерството на правосъдието. Оказва се, че от 595 явили се кандидати едва 54 от тях са изкарали оценка над 4,50, което им позволява да преминат в следващия етап на процедурата – устен изпит. Това показват резултатите, които вече са публикувани на сайта на правосъдното ведомство.

Припомняме, че свободните места в конкурса са 44 и се намират в Софийския районен съд - 4, както и в районните съдилища в Бургас - 3, в Нови Пазар - 2, в Пловдив -2, в Лом – 2, по едно свободно място в Гоце Делчев, Петрич, Айтос, Карнобат, Варна, Девня, Оряхово, Дряново, Севлиево, Генерал Тошево, Русе, Луковит, Тетевен, Троян, Пещера, Перник, Чепеларе, Гълъбово, Търговище, Попово, Хасково, Харманли, Шумен, Елхово, Ихтиман, Самоков, Нова Загора, Асеновград, Никопол, Плевен и Сливница.

Първоначално 706 юристи пожелаха да се явят на изпитите за съдии по вписванията, по-късно обаче 111 от тях се отказаха от надпреварата. Изискването по регламент за тези, които успешно са издържали всички изпити е, оценката от теста на всеки кандидат да е над 4,50. След което следва устен изпит, чиято датата предстои да бъде оповестена от правосъдното ведомство. Въпросникът, по който устно ще бъдат проверявани знанията на желаещите да станат съдии по вписванията съдържа общо 40 теми.