След атака на близкото до Цветан Василев "Гражданско сдружение БОЕЦ"
Иван Гешев се зае да отговаря на компроматите срещу него
Кандидатът за главен прокурор отхвърля с факти манипулациите по негов адрес и иронизира авторите на кампанията срещу процедурата по избор на "обвинител №1"
 
11 октомври 2019, 09:05 | Правен свят | Видяна: 868
 

Укриващият се от правосъдието основен подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев и Георги Б. Георгиев, председател на т.нар. "Гражданско сдружение БОЕЦ"

 
Номинираният за главен прокурор Иван Гешев се зае лично да отговаря на компроматните атаки срещу него. Макар и да не е длъжен, Гешев е представил на вниманието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е бил сезиран от т.нар. "Гражданско сдружение БОЕЦ" на снимащия се с укриващия се основен подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев – Георги Б. Георгиев, писмо-отговор на нападките срещу него. Гешев на практика подпомага кадровиците, които предстои да го изслушат, като предварително ги запознава в детайли и с множество подробно изложени факти, които отхвърлят манипулативните твърдения по негов адрес, съдържащи се в девет въпроса на БОЕЦ. 
 
От писмото-отговор на Гешев се разбира, че от БОЕЦ са получили информация по наказателни производства, до които достъп би следвало да имат единствено страните по делото. Става ясно още, че манипулациите са тиражирани многократно през годините, като кандидатът за главен прокурор цитира телевизионни предавания и вестници, свързани или собственост на подсъдимите Цветан Василев и Иво Прокопиев. Назовава и името на следователя Бойко Атанасов, който заради недоказаните си внушения по адрес на колегите си е получил дисциплинарно наказание. 
 
"Изложените от мен факти сами по себе си опровергават манипулативните твърдения на сдружение "БОЕЦ - България Обединена с Една Цел". Същите са тиражирани многократно през годините (в предавания и статии, като посочените по-долу, но също така и в статия от 26.09.2015 г. в електронното издание "Капитал" със заглавие "От недосегаеми по-недосегаеми. Как прокуратурата решава да прекрати по спорен начин мащабно разследване за източване на ДДС") с цел поставяне под съмнение личностните и професионални качества на магистратите, работили по тези дела", пише Гешев до кадровиците.
 
Зам.-главният прокурор завършва писмото си с доза ирония към опитващите се да го дискредитират податели на манипулативни сигнали и организатори на провалилите се протести срещу номинацията му: "С тревога установявам, че будна и обществено активна формация като БОЕЦ е допуснала да бъде въведена в заблуждение по отношение верността на проверими факти. Видно от представената в настоящото писмо информация, всички обстоятелства, касаещи посочените производства, могат да бъдат установени посредством публично оповестените съдебни актове, намиращи се в поддържаните от съответните съдебни институции електронни страници. Предвид това, че сдружение БОЕЦ е известно със своята принципност и безпристрастност, с липса на каквито и да е връзки с подсъдими лица и с яростна защита на телесния интегритет на българските граждани (особено журналисти), изключвам вероятността всичко това да е част от съвместна координирана компроматна атака срещу ПРБ и в частност - процедурата за избор на главен прокурор на РБ от страна на икономически и политически кръгове с голям медиен и финансов потенциал".
 
Според Иван Гешев от БОЕЦ са били подведени от неизвестен източник на информация "с кверулантни и/или когнитивни проблеми, пречещи му да възприеме, респ. да възпроизведе фактите от обективната действителност. Липсата на базисни правни знания на същия, като начало, може да бъде попълнена след запознаване с НК, НПК, съдебната практика и научна литература".
 
В заключение Гешев изразява надежда, че финалът на процедурата по избор на главен прокурор ще се съсредоточи върху дебата за стратегическото управление на държавното обвинение, развито в Концепцията му, която ВСС ще обсъди преди гласуването на номинацията му на 24 октомври.