Албена Вутова обжалва във ВАС избора на Радослав Димов за апелативен прокурор на София
Досегашният временен ръководител на същото обвинение вече два пъти бе отхвърлена от Прокурорската колегия на ВСС да поеме втори мандат
 
01 октомври 2019, 17:09 | Правен свят | Видяна: 1257
 

Алебна Вутова и Радослав Димов, колаж:"Правен свят"

 

Бившият ръководител на Апелативната прокуратура в София Албена Вутова обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 11 септември за назначаването на Радослав Димов за титуляр на поста. Това става ясно от сайта на кадровия орган, където все още не са публикувани мотивите към жалбата й.

Албена Вутова бе един мандат административен ръководител на Апелативна прокуратура-София. След това пое временно ръководството и междувременно се яви в две последователни процедури за титуляр, обявени от Прокурорската колегия.

В първата процедура Вутова беше единствен кандидат. С 4 гласа "за" нейната кандидатура, срещу 5 "против" Колегията й отказа втори мандат, като съдебните кадровици не останаха доволни от заложеното в концепцията на кандидата, както и от работата й в предходния мандат. Това наложи откриването на нова процедура по избор на ръководител на Апелативната прокуратура в София.

Вторият път освен Вутова в състезанието се включи и доскорошният районен прокурор на София – Радослав Димов. Впечатление при депозирането на концепциите на двамата кандидати направи, че Вутова се явява и на втория конкурс с дословно същите идеи за развитието на обвинението. При представянето си пред кадровиците пък изложи същите аргументи, мотивация и планове, както и в първата процедура. Изложението и концепцията на Радослав Димов от своя страна пък се сториха на Прокурорската колегия "иновативни" и "визионерски".

А накрая резултатите от гласуването показаха 8 гласа "за" Димов срещу 1 в подкрепа на Албена Вутова, която за втори път не получи доверието на кадровиците.