Докладът на прокурорската КАК:
Иван Гешев има професионалните качества, за да стане главен прокурор
За 10 години, като обвинител в СРП и СГП, настоящият зам.-главен прокурор е доказал пред съда вината на 233-ма закононарушители
 
16 септември 2019, 13:21 | Правен свят | Видяна: 581
 

Зам.-главният прокурор Иван Гешев

 

Номинираният единодушно от всички 11 членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за следващ главен прокурор – Иван Гешев – притежава необходимите професионални качества, за да поеме този пост. Това гласи докладът на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия, който бе представен от председателя й Даниела Машева по време на заседанието в понеделник. На представянето пръстваха 10 от 12-те членове на ресорната Комисия. На заседанието се яви и самият Иван Гешев, който предварително бе поканен от КАК.

Според доклада, в 10-годишния период (от 2006 година – до 2016 година), в който настоящият зам.-главен прокурор е бил обвинител в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, той е успял да докаже пред съда вината на 233-ма души. Статистиката за посочения период сочи още, че той е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 2969 акта по преписки, изготвил е 230 обвинителни акта и е влизал 711 пъти в съдебна зала.

В качеството си на ръководител на Специализираната прокуратура (от 2016 година до 2018 година)  той се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, направил е 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор Сотир Цацаров и е издал и 4 113 заповеди от административен характер.

При представянето на доклада на КАК Машева се позова и на мотивите, с които Иван Гешев единодушно бе номиниран за главен прокурор. Според тях, той познава добре работата на държавното обвинение, напълно е наясно с проблемите и слабостите в работата на колегите си от цялата страна, има ясна и конкретна визия за решаването им, проявява диалогичност и междуинституционално сътрудничество с органите на властта, има и идеи за развитие на наказателната политика в България.

Според  доклада на ресорната Комисия, крайният извод е, че "липcвaт дaнни, пocтaвящи пoд cъмнeниe пpитeжaвaнитe oт пpoĸypop Ивaн Гeшeв пpoфecиoнaлни ĸaчecтвa", с което тoй напълно oтгoвapя нa изиcĸвaниятa зa длъжнocттa глaвeн пpoĸypop.

Машева постави акцент и на това, че за работата си зам.-главният прокурор е получил признание от редица международни институции, в това число и на национално ниво. Тя отбеляза още, че към настоящия момент постъпилите в администрацията на ВСС становища, декларации и позиции относно номинацията на Иван Гешев са общо 73. В тази цифра влизат и негативните становища, като 68 от тях са били в негова подкрепа.

Накрая, зам.-главният прокурор благодари на всички изразили мнение относно кандидатурата му, в това число и на тези, чиято позиция е негативна. "Блaгoдapя нa тeзи, ĸoитo ca мe пoдĸpeпили и нa oнeзи, ĸoитo нe ca гo нaпpaвили. Иcтинaтa мoжe дa бъдe ycтaнoвeнa caмo пpи излaгaнe нa paзлични глeдни тoчĸи. Moeтo paзбиpaнe e, чe зa дa ce пocтигнaт peзyлтaти, e нyжнo взaимoдeйcтвиe и ĸoлeгиaлнocт. Тези, които очакваха негативни резултати, ще останат разочаровани и трябва да си намерят други сегменти", коментира Иван Гешев.

Във вторник, 17 септември и Етичната комисия към Прокурорската колегия ще представи своя доклад относно нравствените качества на Иван Гешев. На 9 октомври ресорната колегия ще разгледа двата доклада  и ще се произнесе относно допустимостта на кандидата. Изслушването е насрочено за 24 октомври.