На мястото на Силвия Илиева
ВСС обяви конкурс за нов главен секретар
До изслушване пред Пленума на Съвета ще бъдат допуснати трима от бъдещите претенденти, които са получили обща оценка минимум 4,50
 
12 септември 2019, 10:41 | | Видяна: 846
 
 

Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви конкурс за нов главен секретар по предложение на представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев.

Това се налага, след като през юли т.г. предишният главен секретар Силвия Илиева изненадващо подаде оставка. Като мотив за желанието й да освободи поста тя бе посочила "здравословни причини", но се оказа, че мнозинството от кадровиците са изненадани от тази нейна стъпка. Представляващият ВСС дори заяви, че е направил няколко опита да разубеди Илиева да се оттегли, но безуспешно. Силвия Илиева бе избрана за главен секретар на ВСС през юни 2018 година, като неин конкурент в процедурата бе настоящият ръководител на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт – Александър Николов. След оставката й, постът й временно бе поет от ръководителя на дирекция "Правна" - Николай Найденов.

Според критериите за избор на нов главен секретар, бъдещите претенденти за поста ще трябва да пoзнaвaт мaтepиaлнoтo и пpoцecyaлнoтo пpaвo, концепциите им да cъoтвeтcтват нa ĸpaтĸocpoчнитe и дългocpoчни цeли и пoлитиĸи нa caмия BCC, ще бъдат оценявани и по cтeпeнта нa зaдълбoчeнocт нa aнaлизa, както и peaлиcтичнocтта нa пpeдлoжeния то тях плaн, включително и по yмeнията им дa oтcтoявaт определена пoзиция. Кандидатите трябва да имат и минимум осем години юридически стаж.

По всеки един от изложените критерии кандидатите ще получават оценка, която в последствие ще се изчислява средно аритметично. До изслушване пред Пленума на Съвета, който окончателно ще избере новия главен секретар, ще бъдат допуснати само трима от претендентите, но при условие, че са получили обща оценка минимум 4,50.

За оценката на кандидатите по въпросните критерии ще се грижи седем членна комисия, в която ще участват членове на двете комисии "Съдебна администрация" към прокурорската и към съдийската колегии, както и представляващият Съвета Боян Магдалинчев.

Нов ръководител на администрацията на ВСС ще има, ако за него са гласували мнозинството от присъстващите съдебни кадровици, а именно седем от тях.