След обсъждане с Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите
Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първата номинация за следващ обвинител №1
Кандидатурата му бе издигната от цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет
 
22 юли 2019, 13:37 | Правен свят | Видяна: 2906
 

Иван Гешев, номиниран за главен прокурор

Иван Гешев е роден през 1970 година. 
 
Получава висшето си юридическо образование във Висшия институт на МВР. За кратко работи в структурите на МВР. В съдебната система е от 1996 г., като първоначално е следовател, а десет години по-късно става прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 до 2016 г. е прокурор в Софийската градска прокуратура, а от 19 юли 2016 г. до 16 юли 2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. 
 
Последната година е заместник на главния прокурор по линия на борбата с корупцията.
 
Носител е на Грамота от конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, издадена от община Благоевград и посолството на република Италия.
 
За първи път в най-новата история действащ прокурор има вероятност да застане начело на държавното обвинение.
 
Заместникът на главния прокурор Иван Гешев е първият номиниран в процедурата за избор на нов "обвинител №1". Кандидатурата му е издигната от всички членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това стана ясно по време на второто заседание на Пленума на кадровия орган, на което най-малко трима кадровици от Прокурорската колегия или правосъдният министър могат да номинират кандидати. Издигането на Гешев от цялата колегия, предпоставя, че кандидатурата му вероятно ще е без алтернатива, ако, разбира се, правосъдният министър не внесе свое предложение. За да няма съмнения, че изпълнителната власт се опитва да въздейства на съдебната, Кирилов вече обяви, че не възнамерява да прави номинации.
 
Номинацията на Иван Гешев бе представена от говорителя на Прокурорската колегия Даниела Машева, която изтъкна, че кандидатурата е била предварително обсъдена с Асоциацията на прокурорите и с Камарата на следователите. "В преценката си колегията обърна специално внимание на работата на Специализираната прокуратура, чийто административен ръководител е бил прокурор Гешев. В последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка е отбелязано, че специализираните органи на съдебната власт са затвърдили резултатите си в борбата с корупцията, организираната престъпност и тероризма. Следва да се отбележи, че тези успехи са постигнати в условия на материална и кадрова необезпеченост. Постигането на високи резултати в професионален план и доверието сред колегите на прокурор Иван Гешев показват не само добрата организация на работа му, но и ясната му визия за решаване на очертаните проблеми в държавното обвинение като цяло. Освен на национално ниво, в рамките на съвместните екипи за разследвания, прокурор Гешев налага стандарт за сътрудничеството и с компетентните власти в останалите държави от Европейския съвет", гласят част от мотивите на кадровиците, представени от Машева.
 
Членовете на Прокурорската колегия подчертават още, че Гешев има качества да "устоява на натиск при обществено неприемливи решения". "Последователната кариера на кандидата е гаранция, че той притежава необходимите познания за държавното обвинение и свързаните с него специфики" , подчерта още Машева.
 
От изказването й стана ясно още, че кадровиците са имали среща с Иван Гешев, на която той е изложил и личната си мотивация да заеме поста. Преди няколко месеца настоящият заместник-главен прокурор коментира, че 99% не възнамерява да се кандидатира, с мотива, че предстои "кална битка".
 
"Прокурор Гешев притежава високи нравствени качества и липсват предпоставки да се сметне, че с действията си е накърнил обществения интерес, не е злоупотребявал с положението си и не е дискредитирал прокуратурата. Има ясна стратегия за развитие на прокуратурата, но и на съдебната система като цяло", посочи още Машева.
 
Името на Иван Гешев стана публично известно преди всичко с обвинителния акт по делото за фалита на Корпоративна търговска банка, по което основният подсъдим е укриващият се в Сърбия Цветан Василев. Това в голяма степен обяснява и нападките, които определена група медии отправят от години срещу Гешев. Той стана обект и на атаки около ареста, повдигането на обвинението и осъждането на първа инстанция за корупция на отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и предшественика им Петко Дюлгеров. 
 
В последните две години Иван Гешев ръководи множество операции на Специализираната прокуратура, свързани с разкриване на нелегални фабрики за производство на цигари, данъчни престъпления, пране на пари и други. След тези акции в следствения арест попаднаха крупни бизнесмени от годините на Прехода като Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви, Димитър Желязков-Очите и др.
 
В процедурата по избор на следващия главен прокурор предстоят още две заседания на Пленума на ВСС, на които ще стане ясно дали ще има и друга номинация за "обвинител №1". Гласуването е предвидено за края на месец октомври 2019 г., като за да бъде избран, Гешев трябва да получи гласовете на най-малко 17 от членовете на кадровия орган. Встъпването в длъжност на новия главен прокурор следва да се утвърди с указ на държавния глава. Президентът има право да не одобри избора на ВСС, но само веднъж и при евентуално потвърждение на избора, то указ ще бъде издаден.

 

 
Даниела Машева: Обсъждането на кандидатурата на Иван Гешев беше доста продължително
 
Иван Гешев се е съгласил да бъде номиниран след дълго обмисляне на предложението на Прокурорската колегия. Това стана ясно от думите на Даниела Машева, която заедно с част от колегите си даде брифинг след заседанието на Пленума на ВСС.
 
По повод на коментара на Гешев, че процедурата за избор на "обвинител №1" ще е "кална битка", Машева разясни: “Относно коментара на прокурор Гешев, че битката ще бъде “кална” – този коментар се изясни, че е бил свързан най-вече с показанията на един свидетел по делото КТБ (Бисер Лазов, който свидетелства, че при предходния избор на главен прокурор, основният подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев се е опитвал да влияе и дори е плащал на лобисти "обвинител №1" да е различен от Сотир Цацаров - бел.ред.). Всъщност показанията на този свидетел касаят една предишна процедура за избор на главен прокурор. Ние лично, всички членове на Прокурорската колегия, обсъдихме и това негово изказване, но всъщност неговата представа е, че не следва да се определя цялата изборна процедура като “кална битка”, като някакви задкулисни решения, опит за влияние върху членовете на Прокурорската колегия или като цяло на ВСС”.
 
“Ние обсъдихме помежду си кандидатурата, решихме, че той отговаря като профил на това, което се задава и от закона и от следователите, и от прокурорите. Преценихме, че той има необходимия опит, поканихме го на една неофициална среща, за да обсъдим в сградата на ВСС въпроса. Участвахме абсолютно всички членове на Прокурорската колегия и с него обсъдихме евентуално предлагането на кандидатурата му. Той се съгласи. Обсъждането беше доста продължително, тъй като това е едно много важно и не лесно решение за тази висша магистратска длъжност, която предстои, ако имаме успешен избор, да бъде заемана в следващите 7 години. След доста мислене по въпроса той се мотивира и изрази своето съгласие”, обясни още механизма по издигането на кандидатурата на Иван Гешев говорителят на Прокурорската колегия на ВСС.