Във втора поредна процедура
Никой не иска да оглави Апелативен съд-Пловдив
Мандатът на предходния ръководител Магдалина Иванова изтече на 5 юни т.г.
 
15 юли 2019, 11:03 | | Видяна: 937
 
 

Никой не иска да ръководи един от най-големите съдебни райони в страната – този в Пловдив. Това стана ясно, след като срокът за подаване на документи във втората поредна процедура за избор на председател на Апелативен съд-Пловдив изтече.

В предходния конкурс също нямаше нито един желаещ да заеме поста, а мандатът на предишния ръководител Магдалина Иванова изтече на 5 юни т.г. Междувременно тя писмено декларира пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че не желае нито втори мандат, нито дори временно да остане начело на Апелативен съд-Пловдив до избора на нов титуляр. Това наложи Съдийската колегия към кадровия орган да определи за и.ф. административен ръководител на съда съдия Вера Иванова.

Ситуацията в целия Пловдивски съдебен район напоследък е доста любопитна. Окръжният съд в града също от известно време е без титуляр, като в момента тече втора поредна процедура за избор на председател. В първия конкурс единственият кандидат - Веселин Хаджиев – първоначално се оказа болен, а накрая се отказа от надпреварата. След това, при разкриването на нова процедура за поста се кандидатира единствено ръководителят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев. Неговото изслушване също още не се е провело, понеже и той се разболя непосредствено преди насрочената дата. Идния вторник предстои да се разбере дали Калибацев ще се яви пред Съдийската колегия на ВСС, за да представи концепцията си за ръководството на Окръжния съд в Пловдив.