Ресорната колегия на ВСС ще изслуша ръководителите на прокуратурите, които ще подлежат на окрупняване
Вторият етап от оптимизирането на структурата на държавното обвинение ще обхване и районната прокуратура в Елхово
 
15 май 2019, 14:51 | | Видяна: 1124
 
 

Вторият етап от оптимизирането на структурата на държавното обвинение ще обхване не 28 районни прокуратури, каквото бе първоначалното предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, а общо 29, това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Към вече предложените за закриване органи на съдебната власт, Цацаров е добавил и прокуратурата в Елхово, на мястото на която да бъде разкрито териториално отделение в РП-Ямбол.

Както "Правен свят" писа, идеята на "обвинител №1" е, след закриването на 11-те районни прокуратури от 1 януари т.г., процесът да продължи с окрупняването на държавните обвинения в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица и Лом.

На заседанието стана ясно още, че преди Прокурорската колегия да приеме така направеното предложение и да го изпрати на Пленума на ВСС, на 27 май (понеделник) ще се проведе работно обсъждане между кадровиците и всички административни ръководители, засегнати от втория етап на процеса на оптимизиране на държавното обвинение, в това число тези на окръжните прокуратури.

След това Колегията трябва да гласува обобщения вариант на предложението и до го предаде на Пленума, който окончателно ще гласува и определи закриването на съответните прокуратури и разкриването на териториални отделения на мястото им. Ще се премине и през консултации с правосъдния министър относно процедурата.

В рамките на заседанието Огнян Дамянов и Гергана Мутафова изразиха пълната си подкрепа към актуалния вид на предложенията на главния прокурор. Единствено Калина Чапкънова, която преди да стане съдебен кадровик 7 години беше окръжен прокурор на Бургас – един от районите, който е и най-силно засегнат от новия етап на окрупняване на държавното обвинение, посочи, че има някои бележки по направените предложения, но предпочита да ги изложи в рамките на работното обсъждане.

Единодушно, Прокурорската колегия се съгласи, че крайният вариант на предложението, което ще бъде изпратено на Пленума на ВСС, ще стане ясен на 29 май, сряда, когато е следващото насрочено редовно заседание.