СГС повторно прекрати и върна на прокуратурата делото срещу директора на БТА
Държавното обвинение не е индивидуализирало водата, предмет на двата инкриминирани договора, сключени от Максим Минчев, смята съдът
 
15 май 2019, 13:42 | | Видяна: 84
 
 

Софийски градски съд (СГС) повторно върна на прокуратурата делото срещу директора на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги, тъй като държавните обвинители не изпълнили указанията на Софийски апелативен съд (САС) от януари 2019 година, когато обвинителният акт за първи път бе върнат, съобщиха от институцията.

Тогава въззивният съд счете, че от прокуратурата е допуснато съществено нарушение в обвинителния акт, което пречи на подсъдимия да научи точно в какво престъпление е обвинен. Тогава според САС не беше ясно как са изпълнявани тези договори, нито количеството, вида, стойността и датите на доставка на минералната вода и извършените рекламни услуги по всеки договор.

В настоящия случай СГС смята, че държавното обвинение не се е поправило и отново остава неясно какво количество вода е доставено в БТА по вид и цена, "нито какви точно услуги са предоставени срещу тази вода и тяхната цена".  Заради това съдът иска от прокуратурата да уточни няколко неща – характера на щетата и механизма на нейното причиняване, да индивидуализира водата, която е била доставена, както и да посочи изрично колко бутилки от половин литър и колко галона са били част от двата инкриминирани договора, сключени от Минчев.

"Посочените обстоятелства са съществени и съставомерни, поради което и задължение на СГП е да ги посочи. Това, че прокуратурата не може да установи някои от тях не е основание същите да не бъдат посочени в обвинителния акт, доколкото обвинението трябва да е точно, прецизно и ясно. Като не ги посочва СГП не дава възможност на обвиняемия да разбере в какво е обвинен", смята СГС.