Излагат оригинала на Търновската конституция в Агенция "Архиви"
Протокли от учредителното събрание и снимки, разказващи за пътя по приемането ѝ и над 40 табла са част от изложбата
 
15 май 2019, 10:23 | | Видяна: 39
 
 

Последна възможност да видим оригинала на Търновската и Сребърната конституция в близките няколко години. От 14 до 19-ти май, те ще бъдат в експозиционната зала на агенция "Архиви", след това по препоръка на реставраторите ще бъдат прибрани в хранилището за по-дълъг период, съобщи БНТ. Поводът за излагането им е честването на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. За първи път във вторник беше показан и държавният печат на Княжество България. Един от най-важните символи на държавността до 1908 г. от обявяването на Независимостта до днес държавният печат на Княжество България не е е бил пред погледа на гражданите.

"Съгласно Конституцията, министърът на правосъдието е и пазител на държавния печат. Но след провъзгласяването на България за царство през 1908 г. е изготвен друг държавен печат. Така че княжевския държавен печат се съхранява тук и ние го показваме за първи път", заяви доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

"Колегите от Централния държавен архив са извадили едни от най-ценните документи. Преди всичко това е оригиналът на Търновската конституция и т. нар. Сребърна конституция", допълни Груев.

Протокли от учредителното събрание на Търновската конституция, снимки, разказващи за пътя по приемането ѝ и над 40 табла са част от изложбата в чест на един от най-свободолюбивите за своето време основни закони.

По случай голямата годишнина най-напред Търновска конституция беше показана в Народното събрание. След това успяха да я видят във Велико Търново и Бургас. А изложбата, която приключва обиколката си, гостува във всички областни градове.