Президентът Румен Радев след среща с председателя на ВКС:
Обществото трябва да получи гаранции за прозрачен избор на следващия главен прокурор
Лозан Панов отново е повдигнал темата за промяна на Конституцията и ограничаване правомощията на "обвинител №1"
 
14 май 2019, 18:25 | | Видяна: 534
 

Председателят на ВКС Лозан Панов и президентът Румен Радев, снимка: Администрация на държавния глава

 
Президентът Румен Радев прие на "Дондуков" 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщиха от администрацията на държавния глава.
 
На разговора президентът е посочил, че "обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост".
 
Отбелязано е било още, че "доверието на обществото към правосъдието зависи не само от органите на съдебната власт, но и от усилията на другите  институции, имащи отношение към правосъдната система". Били са обсъдени правомощията и отговорността на "тримата големи" в съдебната власт, ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната система и ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), уточняват още от "Дондуков" 2. 
 
Миналата седмица стана ясно, че при срещите си с представители на Европейската комисия (ЕК), отговорни именно за изготвянето на мониторинговите доклади по МСП, председателят на ВКС многократно е отправял клеветнически нападки срещу представители на различни държавни институции и традиционно срещу прокуратурата.
 
В сряда президентът ще проведе две срещи по темата – с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.
 
 

Панов се обяви срещу поправките в ЗСВ, които предвиждат възможност за разследване на "тримата големи" в съдебната власт

 

Лозан Панов отново е повдигнал темата за промяна на Конституцията и ограничаване правомощията на главния прокурор. Това се разбра от думите на самия Панов след срещата му на "Дондуков" 2. Председателят на ВКС отговаряше избирателно на въпросите на журналистите.

 

От думите му стана ясно още, че президентът Румен Радев не е приел тезата му за изваждането на прокурорите от съдебната власт с аргумента, че точно тогава обвинението би било под риска да бъде политизирано. Панов пък не смятал така, пише "Канал 3".

 

Според Лозан Панов при нереформиран Висш съдебен съвет (ВСС), в който има доминация на политическата квота, темата как ще се проведе изборът на нов главен прокурор е "почти предопределена". Панов изрази и позиция, че преди да се избере нов главен прокурор много трудно могат да бъдат направени промени във връзка с контрола и правомощията му.

 

За готвените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за "тримата големи" в съдебната система Лозан Панов коментира, че те трябва да бъдат насочени към възможността да се разследва главният прокурор, но не и председателите на ВКС и ВАС. Причината е, че за разлика от прокуратурата съдът не е пирамидална структура и председателите на върховните съдилища не могат да оказват влияние на съдиите.

 

Всеки гражданин в една демократична държава има право да се доверява, на когото си поиска, коментира Панов думи на премиера Бойко Борисов, който свали доверието си от него. "Това е негова лична преценка", добави "съдия №1", цитиран от "24 часа".

 

На въпрос защо е критикувал българските институции като политик пред Европейската комисия Панов каза, че говоренето му е било като на човек, запознат с проблемите на съдебната система. "Когато в България не се провежда реформа на съдебната система, имам пълното право да заявя своята позиция и тя не е политическа позиция. Тя е политическа позиция на човек, който е в съдебната система, който вижда, че не се прави реформа", каза още председателят на ВКС.