Правосъдният министър Данаил Кирилов откри нов арест към затвора в Стара Загора
Новите помещения са с капацитет до 63 задържани лица
 
14 май 2019, 15:29 | | Видяна: 218
 

Снимка:МП

 

Нов, модерен арест, който отговаря на европейските изисквания, откри в Стара Загора министърът на правосъдието Данаил Кирилов, съобщиха от правосъдното ведомство.

На събитието са присъствали още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Васил Миладинов, началници на затвори от страната, представители на законодателната, съдебната, изпълнителната и местна власти. Освещаването на сградата е било извършено от Старозагорския митрополит Киприан.

Новите помещения, които са с капацитет до 63 задържани лица, се намират в сграда на територията на затвора. Началникът на Старозагорския затвор старши комисар Иван Карушков обясни, че са спазени стандартите за минимална жилищна площ от 4 кв. м. на задържано лице. Във всяка килия има изградени санитарен възел и вентилация. Помещенията са с прозорци с естествено осветление. След преместването на ареста в сградата на затвора, задържаните ще имат възможност да използват престой на открито, отделно от лишените от свобода. Освен това те ще могат да ползват магазина на затвора за закупуване на разрешени вещи и хранителни продукти. Ще имат и ежедневен достъп до медицинско обслужване, уточняват от министерството.

Това е шестият арест в страната, който е преместен на територията на съответния затвор. Такива вече функционират в Бургас, Враца, Ловеч, Пазарджик и Плевен. Предстои арестът в Сливен също да бъде преместен на територията на затвора в града.

При откриването на ареста в Стара Загора правосъдният министър Данаил Кирилов е заявил, че "активната работа за подобряване на материалните условия в затворите и арестите ще продължи".  Той е направил обиколка и на библиотеката, магазина и църквата, намиращи се в рамките на затвора Стара Загора.