Правосъдният министър се обяви срещу намаляване мандата на главния прокурор
Данаил Кирилов защити необходимостта от приемането на механизъм по предсрочно освобождаване на "тримата първи" в съдебната власт
 
19 април 2019, 09:34 | | Видяна: 436
 

Данаил Кирилов, министър на правосъдието

 
Правосъдният министър Данаил Кирилов се обяви срещу намаляването мандата на главния прокурор. "Аз съм склонен да подкрепя идеята такава, каквато е била при установяването на този институт, тъй като това е еднократен мандат, тоест не може да има преизбиране на тази позиция и с оглед даване на достатъчно време да се извърши една конкретна в случая наказателно-правна политика. И за да има стабилност през време на този мандат, той трябва да е малко по-голям от типичния. Дали да е 7 години, или 6, или 5 - по това би трябвало да се направи един широк обществен дебат", заяви Данаил Кирилов.
 
Министърът потвърди, че ще предложи и законови промени, с които да се разработи механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор.
 
Пред БНТ Данаил Кирилов каза, че този въпрос не е нов и той е обсъждан през последните две години. "Съобразяваме се с Механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът на тримата големи е установен в Пътната карта за прилагане на Актуализираната стратегия за развитие на съдебната система. Тази Пътна карта е приета от Съвета за развитие на съдебната система, по този въпрос има консенсус от всички участници в съвета, който включва и неправителствените организации. Би следвало в рамките на този доклад, в рамките на този период на оценка да приключим въпроса", обясни Кирилов..
 
Няма ли опасност това да ограничи независимостта на тримата големи в съдебната власт?
 
"По-скоро би следвало това да възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Опонентите твърдят, че и сега има режим за предсрочно прекратяване, но това предсрочно прекратяване е заради основания, които са обективна невъзможност", уточни Кирилов. "Вярно е, че досега ние нямаме режим, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения или нарушение на закона, или по-тежките случаи, когато е извършено престъпление", коментира още министърът на правосъдието.
 
Той отхвърли хипотезата всичко това да е насочено срещу конкретни лица и да е свързано с "Апартаментгейт". "Определено тази идея в момента няма връзка с апартаментните скандали, а то няма и как да има такава връзка. Необходимостта изцяло е правно систематична, тя е установена и от партньорите и смятам, че това ще възстанови в голяма степен справедливостта и по отношение на тримата големи като този статут би следвало да бъде идентичен за тримата големи", допълни още Данаил Кирилов.