Румяна Ченалова пусна срещу пари убиеца от "Соло", категоричен е бащата на една от жертвите
Как бТВ се самоцензурира в услуга на бивша съдийка
Телевизията скри видеото от участието на Наско Александров, с което поражда основателни съмнения доколко независима е редакционната й политика
 
19 април 2019, 07:47 | | Видяна: 816
 

Румяна Ченалова в съдебната зала, но не като съдия, а като подсъдима, снимка: Канал 3

Скрийншот от публикацията от сайта на бТВ, в която са "спестени" думите на Наско Александров по адрес на Румяна Ченалова. Няма и видеозапис на интервюто, макар редакторите на сайта да са оставили отметка "Вижте повече във видеото!"

 

България е на 111-то място по свобода на медиите, твърди доклад на международната организация "Репортери без граници". бТВ информира аудиторията си за акцентите от доклада и в същото време демонстрира как може да се налага автоцензура в услуга на определени кръгове, които изглежда имат сериозно влияние върху редакционната политика на водещата телевизия. 

Румяна Ченалова е христоматиен пример, как човек, който се е превърнал в нарицателно име за корупцията в съдебната ни система, може да опита да се "изпере" с помощта на социалните мрежи и с подкрепата на олигархичното задкулисие, пише в коментар "Канал 3" по повод на направените разкрития в телевизионно участие по бТВ.
 
Въпреки че френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан през 2015 г. я посочи поименно, като пример за корупция, от няколко години Ченалова не е спирала най-нагло да се представя за "борец против корупцията". Профилът ѝ във фейсбук изобилства от постове, в които громи "корумпирани", според нея представители на властта, а на морала, който ръси, включително и от ефира на телевизионни предавания, спонсорирани от подсъдими олигарси, би завидял дори Имануел Кант. Нещо повече, Ченалова ходи редовно с мегафон и на всички "протести", организирани от подпомаганите от Цветан Василев, Иво Прокопиев и Джордж Сорос жълтопаветни НПО-та от рода на "Боец" и "Правосъдие за всеки".
 
В ефира на бТВ бащата на една от жертвите на двойния убиец Илиан Тодоров, затрил двама младежи пред дискотека "Соло" и успял да се укрие от правосъдието благодарение именно на пусналата го от ареста Румяна Ченалова, беше категоричен: "Тази женичка, съдийка, Румяна Ченалова, го пусна срещу една добра сума". 
 
Съсипаният от мъка Наско Александров, баща на убития 24-годишен Васил Александров, сподели още, че въпреки че целият съдебен състав е бил против пускането на убиеца, който впоследствие беше осъден на доживотен затвор и от години се издирва от Интерпол, Ченалова е била човекът, който го е освободил от ареста, като може да посочи и точната сума, срещу която е станало това. Александров призова премиера Борисов и президента Радев да направят всичко възможно, за да върнат убиеца в България и същият да понесе своята отговорност. 
 
Обществото ни пък трябва най-после да се изчисти от "гнилите ябълки", както и да не им позволява да наглеят на гърба на пострадалите от неморалните им действия хора, коментира още "Канал 3".
 
По повод думите на бащата на убитото момче по адрес на бившата съдийка е любопитна реакцията на самата бТВ.
 
В публикация на сайта на телевизията, в която са извадени акценти от участието на Александров, името на Румяна Ченалова изобщо не присъства. И това далеч не е всичко. Липсва и самото видео с интервюто, макар за всички останали теми в предаването да са налични видеозаписите. Недостъпността на записа с интервюто с почернения баща и отсъствието на името на бившата съдийка в последващата публикация на сайта на телевизията са типичен пример за налагането на автоцензура. А това поражда основателни съмнения доколко независима е редакционната политиката на телевизията и с оглед на факта, че в последните 3-4 години името на бившата съдийка присъства в позитивна светлина в сайтове и телевизионни предавания, за които е добре известно, че обслужват интересите на укриващия се от правосъдието Цветан Василев.