Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия:
Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор
Време е ВСС да се замисли дали едно такова лице може да изпълнява функциите си. В тази ситуация уронва престижа на институцията, коментира преподавателят по конституционно право
 
18 април 2019, 19:07 | | Видяна: 561
 

проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право

 
"Ако се тръгне по пътищата в България и с просто око ще се види, че те са в състоянието, в което е и пътят край Своге. Има нещо сбъркано, не в органите на съдебната власт, има нещо сбъркано в модела, по който се управлява държавата. Справедливостта е постфактум, никой няма да върне тези хора, които загинаха при този инцидент. В обществото се създава едно недоверие към правозащитните органи." Това каза бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред "Канал 3", където коментира повдигнатите обвинения за тежката катастрофа край Своге.
 
"Звената като структури не работят, работят хората в тях. Ако някой си прави илюзии, че ако сменим Конституцията и редица закони, нещата ще се променят, много се заблуждава. Законът не работи автоматично", каза още Киров по повод непрестанните законодателни промени. Той определи като странен "този вопъл" на съдиите от специализираните съдилища, които по-рано в четвъртък призоваха гражданите да не търсят доброта от съда, а да искат справедливост. "Това е един вопъл на безпомощни хора. Всеки орган говори чрез своите актове", разви тезата си конституционалистът. 
 
Бившият член на КС коментира и отказаха на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да даде обяснения във връзка с имотите на семейството си, както и поредната му политическа реч, която бе произнесена на форум, организиран от НПО-та със спорна репутация. "Време е ВСС да се замисли дали следва едно такова лице можа да изпълнява функциите си. В тази ситуация уронва престижа на институцията", посочи Киров и допълни: "Г-н Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи новия главен прокурор. Не виждам как един магистрат в друга държава ще излезе и ще държи политическа реч. Той спокойно може да напусне и да се кандидатира от партията на Христо Иванов и да се яви на избори, да влезе в парламента и да прави закони. След като той иска да изпълнява политическа дейност, това е пътят."
 
Преподавателят по конституционно право бе категоричен, че няма нищо нередно в уреждането на въпроса с търсенето на отговорност на "тримата първи" в съдебната власт - председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор. "Основанията за предсрочно прекратяване на мандата са: при оставка, при смърт, след присъда и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Засега упреците са насочени към главния прокурор, защото, за да се проведе разследване, трябва акт на главния прокурор. Главният прокурор обаче не е недосегаем", коментира още проф. Пламен Киров.