http://bnt.bg/news/institutsii/prokuraturata-proveryava-adresni-registratsii
Прокуратурата проверява адресни регистрации
 
11 юни 2015, 20:41 | Иво Никодимов | Видяна: 99
 

Над 33 са прокурорските проверки заради масови адресни регистрации в някои населени места до 25 април – денят, в който изтича 6-месечният срок за уседналост преди местните избори през есента. Повече от 130 са актовете за административни нарушения, които полицията е съставила при извършване на проверките за адресни регистрации. Най-много нарушения и данни за извършени престъпления засега има в областите Видин и Монтана.

Икономическа полиция и прокуратурата проверяват всички регистрации по настоящ и постоянен адрес, извършени до 25 април в община Несебър. Това е едно от местата, които нашумяха през последния месец с лавинообразния ръст на население. Поради притока на сезонни работници в района се проверяват и договорите за отдаване на квартири под наем, а там където се установят данни за укриване на доходи НАП започва данъчни ревизии, научи "По света и у нас". Северозападна България е другият регион, в който населението подозрително се е увеличило в първите четири месеца на годината. В област Видин прокурорските проверки с данни за извършено престъпление са 10, а в Монтана 6.

Любослав Гащаров, Икономическа полиция – ГДНПМ: Проверките, които извършваме съвместно с прокуратурата, са предимно за документни престъпления. Ако се установят или имаме съмнения за неистински документи, лица, които не са подали съгласие на техните адреси да бъдат регистрирани граждани.

Актовете, които полицията е съставила, са заради установени непопълнени адресни карти, липса на данни в адресните регистрации, както и за нарушения на допустимия брой хора, записани на един адрес. Още от следващия месец полицията започва да държи по око контингента, за който има данни, че се е занимавал с купуване на гласове на предишни избори.

Гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП: По-специално за заложни къщи, за корпоративен вот ще разгледаме всички методи и начини, с които могат да предприемат действия за купуване на гласове.

В момента заедно с прокуратурата се прави анализ на всички разследвания за купуване на гласове. Внимателно се преценяват тези, по които не са събрани годни доказателства, за да се подобри работата по тях.

 

 
БНТ