Подлежи ли на оспорване пред съд , ако гражданин не бъде допуснат да премине на полицейско КПП?
Създадена от ? на 21 март 2020
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
5
|
нерегистриран
05 април 2020, 14:30
0
0
Темата е изключително актуална. Предвид новата новост в изискванията за преминаване на КПП-тата.
https://19min.bg/news/8/131630.html

Изобщо няма да коментирам несъстоятелността на изискванията-нови от статията, дописващи заповедта на МЗ. Например да представиш направление за лекар, ако причината е неотложна медицинска помощ-при неотложност едва ли ще си подготвен с направление, а се явяваш директно в кабинета на лекаря. Кой ще заплати прегледа накрая -не е проблем на милицията на КПП-то,че да иска показването на направление. В добавка-направлението съдържа и лични данни за здравословното състояние, което е лична информация между пациент и лекар.
----------------------

Проблемът е,че ЗМВР оставя с впечатление, че на оспорване подлежат само писмените разпореждания на милицията-64 ал 7 ЗМВР. Има и съдебни решения(малко на брой),че устните разпореждания на милиционер не подлежат на оспорване пред съд. Намирам тази практика за неправилна, не е нужно в ЗМВР да пише изрично,че устните разпореждания подлежат на оспорване, щом Конституцията го позволява чл. 120 ал.1. Нещо повече, дори и в ЗМВР да пишеше ,че устните разпореждания не подлежат на оспорване(а не го ише никъде!), пак щяха да си подлежат(аргумент: когато в ЗАНН изрично пишеше, че НП за глоби под определена сума не подлежат на оспорване русенския районен съд изрично ги допускаше до гледане по същество-въпреки,че в закона пишеше друго, с аргумент прякото действие на ЕКПЧ. Същия аргумент би важал и сега).

Не е адекватен аргументът,че ако милицията писмено не те допусне -ще можеш да оспориш пред съда, а при устно недопускане-нямаш достъп до съд. Това тълкуване противоречи на Конституцията, на ЕКПЧ защото те лишава от достъп до съд на база формата на разпореждането, а дали е писмена или устна формата е без значение, не може достъпът на съд да зависи от поведението и преценката на издалия административения акт-дали ще ти дадат писмено разпореждане, или няма да те пуснат устно, с цел да избегнат и съдебната процедура по оспорването после.
Предлагам законодателят изрично да запише,че устното разпожереждане на орган на МВР се изпълнява незабавно, но подлежи на оспорване пред съд, като съдът се произнася незабавно(естеството на устните разпореждания предполагат бърза съдебна реакция, а не след месеци). Так ще се избегне възможноста за двояко тълкуване, и да се ограничават правата на гражданите. Например, ако не подлежи на оспорване пред съд, каква защита има гражданин, ако не бъде допуснат да премине през полицейско КПП на база лично тълкуване от полицаят, несъборазнео със заповедта на МЗ? Това искам да ми се отговори, ако твърдите,че устното разпореждане не подлежи на оспорване пред съд, защото изрично ене е записано никъде такава ъзможност.Предлагам ВАдмС да изтълкува дали и защо устно полицейско разпореждане подлежи или не подлежи на оспорване пред съд. Въпросът не е сложен, и може да има бързо тълкуване.
4
|
нерегистриран
26 март 2020, 18:45
1
-2
Според Конситтуцията-подлежи. Според оскъдната съдебна практика-не. Инсталираните в съда са над закона.
3
3
|
нерегистриран
25 март 2020, 10:04
4
-2
Няма пред кого. съдилищата не работят.
2
Велик
|
нерегистриран
22 март 2020, 07:48
3
-2
По време на война, войниците без образование с какви патрони да стрелят, дървени или... И къде ще може да се обжалва?
1
допълнение
|
нерегистриран
21 март 2020, 14:00
3
-1
При отговара на въпроса, следва да се има предвид и чл. 120 ал. 2 от конституцията.
?
|
нерегистриран
21 март 2020, 13:55
6
-6
Изградени са полицейски КПП-та, и не е ясно докога ще ги има тези КПП-та. Полицаи с гимназииално образование преценяват дали причината да искаш да преминеш е основателна или не. Има недопускани, като недопускането е устно, а не с писмено разпореждане , издадено от полицая.
Подлежи ли на обжалване пред съд, ако полицай не сте допусне, а ти считаш,че имаш основателна причина да преминеш?
Ако не подлежи-защо не подлежи?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно