Платформата за достъп до обществена информация заработи-с две години закъснение , от срокът по ЗДОИ
Създадена от . на 28 юни 2019
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
3
въпрос
|
нерегистриран
12 октомври 2019, 09:16
0
0
Здравейте,
имам въпрос, и ще използвам темата-носи ли се отговорност ако поискаш обществена информация чрез въпросната платформа с невярно посочено име. Желая да задам въпрос по реда на ЗДОИ, относно стойност на инфраструктурен ремонт и допълнителни разходи в нашата малка община, но тук назначаването на работа, както и уволненията изцяло зависят от кмета-вклч и в частния сектор, а този кмет със сигуроност ще е същия и на следващите избори.
Да предположим,че пуснат айпи трейс, и разберат,че лицето задало въпроса е с друго име, предвидена ли е отговорност, престъпление ли е да питаш по ЗДОИ с невярно име? Документ с невярно съдържание ли е питане по ЗДОИ, ако питащия се е представил с друго име, поради опасения от местната власт, тук не се толерират тези, които много питат?
2
по-скоро е като да работи
|
нерегистриран
20 септември 2019, 11:24
0
0
Платформата работи и почти всички отговарят на нея. Имали сте малшанс първия път - дерзайте !
Ако не получите отговор - има си съд за тази цел !
1
.
|
нерегистриран
20 септември 2019, 08:12
1
-1
Три месеца по-късно-със съжаление следва да бъде казано,че администрацията много често не отговаря на въпроси по ЗДОИ, зададени чрез платформата. Разбира се, има и изключения, но по принцип-към момента - администрацията не счита платформата за равнозначен начин на подаване на питания по ЗДОИ, като подадено на място-на гише.

Редно е при липса на отговор, да се прилага законът-и да се налагат санкции по чл 42 и 43 от ЗДОИ . Като изтече срокът за отговор, лицата администриращи платформата за достъп до ОИ да уведомяват компететния субект да състави АУАН-и то без нарочно искане от гражданина задал въпрос чрез платформата. Актосъставянето е без значение от наличието или не на съдебно обжалване!

Предлагам Правен свят да изпробват системата чрез питане(но не от името на Правен свят-като юридическо лице а от името на журналисти-като физически лица-без да посочват,че са журналисти) по ЗДОИ, а после да напишат статия за опита си по темата. Кой знае-на вас може и да се отговори?


Не е редно администрацията да се държи като комунист на разпит-и да мълчи на въпроси зададени чрез платформата(сравнено с това,че администрацията вече се научи отговоря на питания по ЗДОИ, входирани на място на хартиен носител).

Да заработи платформата зависи и от гражданите-като оспорват пред съда отказите, или поне изрично изискват налагането на административна санкция, предвидена в ЗДОИ.
.
|
нерегистриран
28 юни 2019, 17:28
0
0
https://pitay.government.bg/PDoiExt/

По-добре късно, отколкото никога.
Ползвайте платформата, питайте активно администрацията и чрез платформата.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно