Нормално ли е Имотния регистър да е публичен?
Създадена от Гражданин на 11 февруари 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
42
Кукуригу
|
нерегистриран
16 февруари 2018, 13:04
1
0
Не се притеснявай, в имотния регистър ги има.
41
Моля
|
нерегистриран
16 февруари 2018, 08:18
0
-1
До коментар [#40 #undefined] от "Кукуригу": Ами щом е нормално да е публичен, моля дай си егн-то и данните от личната карта, както и информация за всички имоти, които имаш! Нали ние сме луднали, а ти си ок? Хайде, давай! Чакам!
40
Кукуригу
|
нерегистриран
16 февруари 2018, 07:39
2
0
Полудяхте с тия конспиралщини. Аман!
Напълно нормално е да е публичен и така трябва да бъде. Това му е идеята.
Едно време ителефонният указател беше публичен и никой не го намираше за драматично, обаче за по-малко от половин живот време населението лудна по конспиралщините.
39
advokat
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 21:49
0
0
Има становище на КЗЛД, че начина на публикуване на сделките в имотния регистър нарушава разпоредбите на ЗЗЛД. Но МП нищо не прави по въпроса. Няма и да направи нищо.
38
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 13:03
2
-3
Категорично против монополен достъп до ИР да се дава на адвокати. Че имотните измами с фашиви записи на заповеди, за които битиви направи репортаж миналата година бяха вършени от адвокат. Той и сега не е лишен от адвокатски права, нито пък е клиент на прокуратурата. Толкова по въпроса дали може да се има доверие на аедвокатите, и дали при адвокатско беззаконие ще има последици. няма такиива. Нещо повече измамените граждани и досега не могат да си върнат имотите(според мен дори е загубена каузапочти невъзможгно е да си върнат имотите).
Категорично нямаме нужда от посредник с монополен достъп до имотния регистър. Още по-малко пък това да е брокер. Че брокерите са нерегулирана професия. Напълни се с цигулари, уволнени металурзи, нереализирани журналисти, провалили се юристи. Твърдо против брокер да има монопол при достъп до имотния регистър, а още по-малко това следва да се отнася за адвокати. Че брокерът е ексурзовод-развежда по адреси. Алоооу2-как дори и си помисля някой брокерът да има монополен достъ по ИР.


А Колко може да се има доверим на адвокатите-ето да четеш. На тея герои ли да се даде монопол за достъп до имотния регистър? https://bivol.bg/emliachni-tiholov-conev.html
37
някой
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 10:22
2
0
Абсолютната публичност на имотния регистър, както е сега, според мен не е нормална. Трябва да има обаче някаква публичност. Трябва да се дефинира някакъв минимум от данни за имота и за собственика, които да са достатъчни за да бъде извършена справката за тежести и права. Свободния достъп до всички вписани актове, както е сега, трябва да отпадне. В актовете се съдържат пълни имена, ЕГН-та, адреси, пълно описание на документи за самоличност, номера на банкови сметки, кредити и пр. и пр. Достъп трябва да имат примерно само адвокати, нотариуси и държавни органи. Между другото и сега има действаща разпоредба, която ако се прилага би трябвало ограничи свободния достъп. Чл.569 т.6 и 7 ГПК определят извършването на справки по нотариалните книги и издаването на удостоверения за тежести като нотариални производства. Чл. 574 забранява извършването на нотариални действия, когато същите противоречат на закона. Безспорно свободния достъп на всеки до личните данни, съдържащи се в имотния регистър, противоречи на Закона за защита на личните данни. В тази връзка мисля, че съдията по вписванията може да отказва предоставянето на незаверени копия от вписани актове въпреки чл.42 от Правилника за вписванията. Не знам обаче съдилищата как биха изтълкували това.
36
Влезте в час
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 08:39
0
-3
Ало, стига балкански изпълнения. ПРИЕМЕТЕ, ЧЕ безумието публичен ИР остава в историята. Четете малко, промените влизат в сила, ВЪПРЕКИ ретроградните ви влечения!!!

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/15/3129922_specialistite_po_zashtita_na_lichnite_danni_sa_masovo/?ref=home_main_news
35
Ами
|
нерегистриран
15 февруари 2018, 08:29
0
-3
До коментар [#34 #undefined] от "Имотен измамник": Нещата ще се променят скоро. Разграденият двор няма да го бъде още дълго.
34
Имотен измамник
|
нерегистриран
14 февруари 2018, 22:14
0
0
До коментар [#30 #undefined] от "До 28":
Ще Ви обясня. Винаги имотът се продава чрез брокер. Брокерите винаги ОТКАЗВАТ да предоставят каквито и да е било документи преди подписване на предварителен договор и плащане на капаро. Но не само брокерите отказват, и техните клиенти също. Някои се страхуват именно за личните си данни - да не би някой да им продаде имота. Брокерите пък параноясват от конкурентни брокери да не им откраднат клиента. Освен това си искат комисионната.
Много рядко се дават на доверие на непознати хора документи преди подписване на предв. договор и плащане на каквото и да е капаро.
Дори ЕГН не се дава, поне да си провериш сам в ИКАР тежестите. Вие ми говорите за УВТ. Моля ви се, не знам какви имотни сделки правите, но това, което Ви казвам, е горчивата истина.
33
Форзук
|
нерегистриран
14 февруари 2018, 17:50
2
-1
Все едно да питаш: - Защо в б@рд@к@ *урвите не са анонимни?
32
n
|
нерегистриран
14 февруари 2018, 11:17
1
0
До 26- напротив, напълно законно си е. Ако с измама си придобил един имот е редно да се знае действителният собственик кък кого трябва да насочи исковете си. Значи за съдии може (и майчиното мляко ни развявате, включително страните по делата правят отводи заради имущественото ни състояние, което е декларирано и всеки, включително тези с ноторни психични отклонения има свободен достъп до него), а за останалите не може? Все пак има някаква защита на вашите данни, доколкото се записва кой прави справката и получава съответните документи, т.е. ясно е кой би могъл да злоупотреби с личните ви данни.
31
Явно двама писахме до 28
|
нерегистриран
13 февруари 2018, 22:07
0
0
:)
30
До 28
|
нерегистриран
13 февруари 2018, 22:06
3
0
Абсолютно несъстоятелен коментар. Кой те притиска да подписваш предварителен договор БЕЗ да знаеш историята на имота? Какъв е проблема продавача да изкара тежести? Не ви разбирам? Кой ДОБРОСЪВЕСТЕН продавач няма да съдейства за тежести, защо не би дал история на имота и т.н. Аз се занимавам с имотни сделки и знам, че добросъвестните страни няма какво да крият! Това е истината. И отново да попитам: Стандартно задатъка е 10%. При цена на имота около 100 000 евро, КОЙ ще даде на сляпо 10 000 евро, без тежести и история? Това е несериозно и манипулативно внишение. Ние няма да открием топлата вода, поинтересувайте се как е в Западна Европа..
29
До 28
|
нерегистриран
13 февруари 2018, 22:05
2
0
Интересна е логиката, която залагате във Вашата теза. Продавачът не давал и не вадил документи. Продавачът ако иска да продаде имота си, ще даде на купувача всичко, което поиска /или ще го упълномощи сам или чрез агенцията за недвижими имоти да се снабди с необходимите документи/, за да може да прецени дали да купи имота. Иначе да си го държи за себе си. Щом продава значи се ангажира с всички действия около преговорите с потенциалните купувачи.
Освен това както знаем, особено в София, вписванията се бавят понякога с 2 седмици. Така че, дори и преди сделката всичко с имота да е ОК, то това не е гаранция, че положението е същото в деня на изповядването й.
Както беше писал някой преди мен, по-добре да викнеш поп или да отидеш на врачка.
28
Имотен измамник
|
нерегистриран
13 февруари 2018, 21:39
2
-2
Предвид на обстоятелството, че при сключване на предварителен договор винаги се плаща задатък /капаро/, необходимостта да се направи проверка за тежести върху имота още преди сключване на предв. договор е особено належаща. После как ще си търсиш парите обратно от продавача, ако има вписани: 1. искови молби; 2. договори за наем; 3. възбрани; 4. ипотеки; 5. право на ползване и т.н.?
А ако продавачът има задължения към куп кредитори? А ако един от кредиторите е НАП? Нотариусът не носи отговорност, ако купувачът не си е проверил имота. ЧСИ също не носи отговорност, ако купувачът не си е проверил имота преди публичната продан.
Именно заради спецификата на българския имотен пазар е крайно необходимо да има публичност на т.нар. "Имотен регистър" (какъвто в действителност наистина все още няма).
Имаше такива напъни през 2014-2015 г. за засекретяване на имотния регистър при бившия министър на правосъдието Христо Иванов, при който беше променен Правилникът за вписванията и изведнъж стана невъзможно трети лица да си вадят незаверени копия от документите в АВ, но тъй като настъпи внезапен блокаж, се наложи министърът бързо да върне старото положение.
А че можело продавачът да предоставя копия от документите - може, ако иска. Ако не иска, се залага като на руска рулетка и следваш принципа на Стоичков "Който играи, пичели, който ни играи, ни пичели". Ако някога сте се занимавали с имотни сделки, ще знаете колко е трудно да се намери имот без проблеми, а на всичкото отгоре и продавачът да ви съдейства. Удостоверението за тежести за какъв период ще ви го извади продавачът? Може за и за 1-2 години. Може и за 50 г., ако е достатъчно добросъвестен. Но на практика това е изключително рядко явление.
Може да се помисли да се даде достъп само на адвокати, например. Нямам нищо против, малко ще захлебя. Само че пак ще има вой срещу адвокатите как лобирали за такива промени /подобно на изискването за приподписване на касационната жалба по ГПК, а скоро и по АПК/. Това ли е целта? Да се напълнят джобовете на адвокатите и брокерите? да стане практически невъзможно сключването на имотни сделки без посредници? Я помислете малко де!
27
Законно ли е?
|
нерегистриран
13 февруари 2018, 21:37
0
0
Няма “нормално” и “ненормално”! Има законно и незаконно! Лично считам, че това за което говорите е незаконно!
26
Напълно съгласен
|
нерегистриран
13 февруари 2018, 16:01
1
0
До коментар [#25 #undefined] от "123": Един смислен коментар по темата. Абсолютно НЕ ИСКАМ всеки гражданин да има достъп до личните ми данни, до имотите които съм закупил,до цената която съм заплатил и т.н. Това е абсурдно. И си мисля, че е крайно време от МП да вземат конкретни мерки. България спокойно може да бъде осъдена в ЕС.
25
123
|
нерегистриран
13 февруари 2018, 15:26
2
0
Според мен трябва да има дискусия по темата за публичността както на ТР, така и на ИР. Не можем и не трябва да прилагаме автоматично европейските практики, защото във всяка държава си има специфики. Спецификата на българите е извършване на злоупотреби чрез достъп или кражба на лични данни. Аз лично не се интересувам от това дали и какви имоти имат Иван, Стоян и т.н. Не мога да си представя и какъв може да е интереса на лицето Х към имотите на лицето Y. И моля не ми разказвайте как бъдещи купувачи правели проверки. Който иска да купи имот какво му пречи да поиска от продавача удостоверение за тежест или др. документ, който му е необходим или пък продавачът да упълномощи брокера от агенцията за недвижими имоти да прави справки по партидата му и да получава справки и документи. Може разбира се да се даде достъп и при установен правен интерес - напр. представяне на предварителен договор за покупко-продажба.
Затова всякакъв свободен достъп на всички до всяка информация и документ според мен граничи с помагачество на държавата за имотна измама.
24
|
нерегистриран
13 февруари 2018, 13:34
0
-1
23
адвокат–сак
|
нерегистриран
13 февруари 2018, 13:29
0
0
До 19- ето и сатирата https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM&usg=AOvVaw3pAnMKA31Wf82ijlSVLwRs
Ето и някои интересни изследвания: “Взети общо, тези резултати показват, че да НЕ бъдеш признаван от другите като трансджендър или неподчиняващ се на традиционните представи за пола може да изпълнява ролята на защитен фактор срещу суицидно поведение" стр. 15 от https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM&usg=AOvVaw3pAnMKA31Wf82ijlSVLwRs
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно