Министър Цачева стопира конкурсите за чси и нотариуси.
Създадена от Дядо Коледа на 22 януари 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
57
минаващ юрист
|
нерегистриран
07 февруари 2018, 12:00
1
0
Невероятна правна мисъл из тоз форум. Скоро няма да го посетя. Това пък ако погледнете сайта на нотариусите , ще разберете какви трудности изпитват самите те с тези МПС-та. Смях голям! Ще ви разсея с един виц:
-Американски форум: питаш и ти отговарят.
-Руски форум: питаш и те питат.
-Български форум: питаш и ти обясняват колко си ТЪП.
56
Нотер
|
нерегистриран
07 февруари 2018, 09:25
4
-6
До коментар [#55 #undefined] от "наглост ":Потресен колега,какво ще кажете за института на придобивната давност-5 годишна за движими вещи ?Каква е пречката това обстоятелство да се констатира от нотариус ? Констативният протокол не е ли нотариално действие /акт/? Кой издава свидетелствата за МПС в РБ? Следва ли собственост върху движима вещ /безспорна/ да се установява непременно от съда ?Законодателят е дал права да се придобива оригинерно недвижима вещ с обстоятелствена проверка.Видите ли за движими вещи това е недопустимо!Колега,с това мислене е следвало да станете счетоводител или контрол по качеството в обувна фабрика.Нотариусът не е само регистратор,но може да прави и правни изводи.
55
наглост
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 16:07
3
-2
Колеги, от коментара на нотер под 52 прозира абсолютна некомпетентност и може би нещо друго.
Цитирам: "....КАТ е органът, който следва да вземе решение,следва ли да се издаде титул за собственост ,въз основа н констатациите отразени в протокола.....и ......Не виждам причини владелеца на движимата вещ,който я владее спокойно и безспорно,да не може да се снабди с талон,по решение на органите на КАТ,след представяне на констативен протокол нотариално заверени показания на свидетели."
Закона казва: "собствеността върху МПС се прехвърля с писмен договор и това е видно от разпоредбата на чл.144 от ЗДвП"
Питам аз: Какви са правомощията на КАТ???- Да творят закони? Може би имат законодателна власт, според колегата?
Нотер говори за протокол, дори не за КНА, а това колеги означава– нотариуса не носи никаква отговорност /само събира такси/, отговорността пада върху показанията на свидетелите, а КАТ легитимира свидетелските показания!?????? - пълно безумие!?
54
До 52
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 13:58
6
0
Протокол, с който е признат за собственик на МПС, е частен удостоверителен документ. С него нотариусът извършва проверка на права чрез разпит на свидетели. Но този протокол няма потестативен ефект, така,че да прехвърля права, той има само декларативен такъв. Нотариусът в конкретния случай е признал права,въз основа на свидетелски показания. Актът, с който лицето следва да придобие право на собственост върху движима вещ по този ред е констативен нотариален акт за собственост..., доколкото разбирам от 44 има издаден КНА?! Интересно, дали е вписан в Сл. По ВП :))) все пак се дава и акт, том, рег., Дело, a и НА подлежат на вписване, нали така колега Нотар ??? (продължение на 49 и 50) ....
53
ппитане
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 13:51
0
0
Нотер, това само пожелателна форма ли е или има и някаква юридическа тежест?
52
нотер
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 12:22
5
-5
Колеги, не виждам пречка нотариусът да констатира в протокол непрекъснатото владение на движима вещ повече от 5 години.Та това е в рамките на правомощията му. Този констативен протокол не е нотариален акт,нито прехвърля собствеността върху МПС автоматично. КАТ е органът, който следва да вземе решение,следва ли да се издаде титул за собственост ,въз основа н констатациите отразени в протокола. Иначе,да остава възможността по пътя на исковото производство,или възражение в хода на процеса да се докаже правото на собственост върху МПС.Но нека не се забравя,че исковото производство е спорно и цели решаването на съществуващ спор.Не виждам причини владелеца на движимата вещ ,който я владее спокойно и безспорно,да не може да се снабди с талон ,по решение на органите на КАТ,след представяне на констативен протокол нотариално заверени показания на свидетели.
51
адвокат
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 12:04
1
-1
Законът изрично е посочил в кои случаи се съставя нотариален акт, като е ограничил правомощията на нотариуса само за недвижимите имоти.
За движимите вещи - МПС придобиването става въз основа на писмен договор с нотариална заверка на подписите.
Поради това такъв нотариален акт ще е нищожен, тъй като законът не предвижда такава форма.
По същия начин ще е нищожен и нотариален акт за прехвърляне на МПС.
Придобиването по давност на движими вещи се установява чрез иск или възражение.
50
......и последно
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 22:23
2
0
До коментар [#46 #undefined] от "До 44":1. Придобиване на движима вещ чрез добросъвестно владение
Чл. 78. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Който придобие по възмезден начин владението на движима вещ или на ценна книга на приносител на правно основание, макар и от несобственик, но без да знае това, придобива собствеността, освен когато за прехвърлянето на собствеността върху движимата вещ се изисква нотариален акт или нотариална заверка на подписите. Това правило се прилага и за придобиване на други вещни права върху движима вещ.
И колега, аз не съм нотариус ....
49
КОЛЕГА, НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ НЕ СТЕ НОТАРИУС
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 21:41
5
-1
Разпоредбата на чл.587 от ГПК действително коментира редът за признаване на собственост по давностно владение върху недвижим имот. По аргумент на по-силното основание,и след като липсва изрична регламентация за реда и формата на акта, с който молител се признава за собственик по давностно владение върху движима вещ, ако приемем, че тази кодифиация се прилага и когато нотариус констатира право на собтвеност по обстоятелствена проверка върху движима вещ, НО По аргумент на противното, не намира опора в каквато и да е правна регламентация , съставянето на протокол, с който нотариусът признава права на собственост.Подобна форма на признаване на права не се разпознава в ГПК. Разпоредбата на чл.593 от ГПК коментира съставянето на констативен протокол, при наличието на упоменатите там предпоставки и препраща относно формата на съставяне към разп.на чл.580 ГПК. Но това препращане се отнася единствено до формата на констативния протокол, не и до силата на акта. !!!!!спец. закон - собствеността върху МПС се прехвърля с писмен договор и това е видно от разпоредбата на чл.144 от ЗДвП,
48
???
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 21:20
0
-2
Къде пише, че не може? :)))
47
до Съвета на нотариусите
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 21:18
5
-1
До коментар [#44 #undefined] от "не разбира": къде са сега постоянно присъстващите нотариуси във форума!?????? - коментирайте, хайде да видим - как се признава изтекла давност на МПС, как е установено владението.....от чисто любопитство - в кой град е "колегата" нотариус?
46
До 44
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 21:17
2
-2
Може ли да се аргументирате ЗАЩО за имот да има конст. нот. акт, а за движима вещ да не може? Къде е проблема? Къде пише, че не може?
45
1
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 21:07
2
0
До коментар [#44 #undefined] от "не разбира": нямам думи, нотариусите сами ще се затрият
44
не разбира
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 16:01
3
0
чували ли сте колеги за констативен нотариален за обстоятелствена проверка за установяване собствеността върху МПС... съставен от нотариус спечелли едно от местата на последния конкурс за нотариуси
43
Не сме
|
нерегистриран
04 февруари 2018, 19:12
6
-3
Просто търпеливо изчакване МП да спази закона.
42
Neregistriran
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 19:42
0
-4
Haide kalvachi zashto mlaknahte???
41
Neregistriran
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 17:01
9
-5
Tova e nai dosadnata tema vav foruma. Miasto za iziava na mrankashti bezrabotni i podiveli ot nevazmojnost za realizacia uristi. Tezi konkursi shte minat vie shte si ostanete takiva. Mislete otsega za kakvo shte viete posle.
40
нерегистриран
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 14:19
5
0
До 38 - много съм писал, вместо да подкрепиш каузата критикуваш ей така за спорта както много в България - не пиши глупости , а пиши по същество до където сметнеш,че ще има ефект...
39
1
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 13:30
3
0
Колеги, аз съм пускал такива писма предишни години обаче не отговарят изобщо.
38
???
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 12:15
4
0
До коментар [#37 #undefined] от "нерегистриран": Колега, Вие писахте ли на някого? :)) Създайте тема във форума с питане до Правен свят защо не с еобърне към МП. Нали е юридически сайт? Или Вие колега, само си пишете общи приказки? :)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно