Десетки роднини работят във Върховния административен съд
Създадена от на 16 януари 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
28
Rexi
|
нерегистриран
29 май 2018, 21:28
1
0
"Интересът на собствениците на двата имота би бил защитен в максимална степен, ако те съумеят доброволно, при проява на добра воля от двете страни, да уредят осигуряването на достъп от чуждия имот за изпълнение на строително-монтажните работи по издаденото разрешение за строеж в максимално кратък срок".
Просто брилятна мисъл на административна съдия.
27
Metf
|
нерегистриран
29 май 2018, 18:47
0
0
До коментар [#20 #undefined] от "И. Щиплийски":Над тия изпечени лихвари е разтворен голям магистратски чадър от прокурори , съдии ..и други...и скоро няма да има съд срещу тях..,та макар и в Спец-прокуратурата...!?Измамени над 260 души , присвоени ..над 4 000 000 лв..., но ще излязат не - виновни , държавата -също-само измамените са си виновни...!?
26
Коко
|
нерегистриран
29 май 2018, 18:38
6
0
Родните братя ,сестри и други роднини ,за да прикрият роднинските си връзки при назначаване ,..даже и имената си сменяват..!?/водят се на презиме ../
25
!
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 21:03
7
-1
Какъв е процента на роднинскитв назначения във ВАС ама точнО? Някой знае ли?
24
и аз
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 15:55
8
-2
напълно подкрепям това предложение
23
нерегистриран
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 07:20
15
-6
предлагам приконкурсите да се взема предвид и успехът от дипломата и държавния изпит,не може един учил пет години и завършил с три ,на конкурса да получи шест.
22
нерегистриран
|
нерегистриран
02 февруари 2018, 07:20
10
-4
предлагам приконкурсите да се взема предвид и успехът от дипломата и държавния изпит,не може един учил пет години и завършил с три ,на конкурса да получи шест.
21
нерегистриран
|
нерегистриран
01 февруари 2018, 20:35
13
-1
До коментар
Е, това не е ново. Затова се нарича Семейна палата, а не Съдебна палата . майка и дъщеря, съпруг и съпруга, две сестри, леля и племенница и т.н.
20
И. Щиплийски
|
нерегистриран
22 януари 2018, 19:27
7
0
В тоя специализиран съд кога ще се гледа Делото срещу ДУПНИШКИТЕ лихвари- Близнакови и снаха им Миглена Ангелова ,НЕЗАКОННО раздавали/след освобождаването им под гаранция от Пловдивската Икономическа полиция.../ кредити на граждани в Благоевград и Кюстендил ,но след това ЗАКОННО осъдили своите клеинти за невърнати кредити....!?
19
Я да питам
|
нерегистриран
20 януари 2018, 23:43
19
0
Цаци какво направи във връзка с опорочения конкурс за прокурори отпреди няколко години ? Кажи бе, борецо за справдливост. Онова копеленце, дето го хванаха с казуса, май беше бивше гадже на щерката на яската тодоров. Цаци, цацииииииии, цаци, главен прокурор си, ама цаца.
18
Кръчма "Тримата шишковци"
|
нерегистриран
20 януари 2018, 23:37
16
-3
До коментар [#6 #undefined] от " ": Хахах, спомням си тоя смешен конкурс, в който за съжаление участвах и аз. Изкуших се от това че от АССГ са обявили 11 бройки и айдеее барабар с другите будали и моя милост. И чак след като се подложих на това унижение разбрах от вътрешен човек за какво иде реч. Днес и пари да ми дават не бих станал съдебен помощник, магистрат или някакъв друг служител в съдебната власт. Докато не бъдат изринати всички нерегламентирани назначения, съдебната ни система ще си е все същият т.шак.
17
Пародия
|
нерегистриран
20 януари 2018, 15:58
28
-1
Всички конкурси са пародия, предварително се знае спечелия го.
16
сурва
|
нерегистриран
20 януари 2018, 15:31
20
-1
ВАС да не е по долу от административен съд перник
15
tr
|
нерегистриран
19 януари 2018, 18:08
22
-1
NE samo vav VAS e taka a I v drugi sadili6ta e sushtoto.
14
възмутен
|
нерегистриран
19 януари 2018, 14:32
26
-2
Правят се конкурси само за пред хората!!!Майки с деца чакат за да си опитат късмета в поредния конкурс и защо ли????Печелившият се знае предварително!!!
Поредната роднина на някой от системата! Покъртително и тъжно!!!
13
Така е
|
нерегистриран
19 януари 2018, 13:16
21
0
ами да, в провинцията положението е още по-отчайващо
12
!
|
нерегистриран
19 януари 2018, 12:21
29
-1
Ох, Боже, вие да видите какво се случва в местните селски съдилища!
11
!
|
нерегистриран
19 януари 2018, 08:58
30
-2
Не коментирайте за родниниските назначения само в София, още по-брутално е в
съдилищата и прокуратурите в цялата страна!!!Нима е редно например майка и дъщеря да работят в един съд????Нима е редно родата на прокуратурата да работи в съда и обратното родата на съда да работи в прокуратурата???
Проверката е належаща и задължителна!!!
10
|
нерегистриран
19 януари 2018, 08:05
24
-1
Връзкарщината в съдебната система при назначаване си е практика. В частност да напомним статия отпреди 5 години-става дума само за съдебните помощници, нищо не се е променило сега(само числото на заплатата е неактуално, и бройката на помощници във ВАС днес е няколко човека повече-вероятно днес са около 43, а не числото посочено в статията)


http://www.segabg.com/article.php?id=674181


"Почивна база "Карандила", "Карамфила", "Трендафила", или както й е името там, на Витоша. Назначаваме едно лице за барман. Без конкурс, защото е барман. То е влязло вече в системата. След 3 месеца барманът става преназначен, въпреки че длъжността е конкурсна, познайте какъв - ръководител на учебната и почивната база. Ето това правим ние. Назначаваме някого за чистач и после го преназначаваме за главен специалист хигиенно обслужване. Назначаваме някого за секретар и после без конкурс го преназначаваме за съдебен помощник."

Така главният прокурор Сотир Цацаров описа преди месец пред колегите си от Висшия съдебен съвет отъпканата пътека към задната врата на съдебната власт - на съдебните помощници. Помощничеството е чудесна стъпка към магистратската длъжност. Стажът на помощниците се брои за юридически и след време им дава право да кандидатстват за място в системата, без да бъдат младши съдии и и прокурори. Преди време, когато законът позволяваше, в съдебната система се влизаше "по изключение" без минималния нужен стаж. По тази отъпкана пътека тоги облякоха не един и двама видни наследници. Новото "изключение", оказва се, е да станеш съдебен помощник.

Съдебни шефове, пожелали анонимност, разказаха пред "Сега" как, без да са го искали, ВСС е разкрил щатове за съдебни помощници в ръководените от тях звена. А след това сазапочнали обажданията за това кой трябва да спечеликонкурса. Други магистрати си спомниха как по време на изпита за помощници в едно от големите съдилища децата на магистрати са били питани "как е майка ти", докато другите кандидати е трябвало да рецитират наизуст Наказателния кодекс.

Според Закона за съдебната власт помощниците се назначават след конкурс от шефовете на съдилищата и прокуратурите. Бройките се отпускат от ВСС, който трябва да прецени степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт. Заплатата на помощниците е 90% от най-ниската магистратска, в момента това е около 1200 лв. Законът казва, че помощниците помагат на магистратите при изпълнението на техните функции. Но "изпълняват и други задачи", възложени им от шефа на съда или прокуратурата.

Поглед върху списъка със съдебните помощници в цялата страна няма как да не породи съмнението, че тази врата се отваря често за децата на Хората в системата. Повод за негодуването на Цацаров във ВСС стана искане на шефа на Апелативния съд в Пловдив временно да бъде назначен съдебен помощник без конкурс, докато бъде обявен конкурс. Всъщност конкурсите за съдебни помощници се организират от самите шефове на съдилища. И няма никаква разумна причина някой да бъде назначен до конкурс, вместо да бъде обявен конкурс. "Това означава, че някой директно ще стане съдебен помощник и ще заобиколи конкурса, ето това ще стане", обясни главният прокурор и така съветът не разреши назначението в Пловдив. Минути преди това обаче бе дадено разрешение за Върховния административен съд.

По Закона за достъп до обществена информация "Сега" получи списък на съдебните помощници от Висшия съдебен съвет. Без проблем отделен списък дадоха от Върховния административен съд (ВАС), както и от административния и градския съд в София. Оказа се, че в кадровия орган на съдебната власт данни за прокуратурата няма. Затова от там препратиха заявлението за достъп до главния прокурор. Зам. главният прокурор Пенка Богданова отказа да предостави друго освен броя на помощниците и вида на договорите им. Другото били лични данни, които щели да доведат до идентифициране на служителите.ВАС е най-апетитното мястоза съдебен помощник. Местата там са 38 и всичките са заети. Децата на 1/5 от членовете на предишния съдебен съвет са спечелили конкурса там, се вижда от справките и на ВСС, и на самия ВАС. Става дума за наследниците на Марияна Дундова, Божидар Сукнаров, Иван Колев, Цони Цонев и Анелия Мингова. След ноември 2010 г., когато ВАС бе оглавен от Георги Колев, там са назначени Колева и Мингов. Разликата е, че синът на Мингова става помощник месец след като майка му вече е сдала поста си в съдебния съвет. От февруари т.г. във ВАС работи и мъж с име Тодор Андреев Икономов. През март той е опитал да стане младши прокурор, но е изкарал 3.38 на писмения изпит и изобщо не е стигнал до устно препитване. Във ВАС има съдия Андрей Тодоров Икономов, който също бе член на ВСС, но преди 2007 г. Последно той се прочу покрай скандала "Приморско".

В ръководения от Георги Колев съд има и още един интересен помощник - Александър Николов. Той е син на Богдан Николов - шеф на федерацията по мотоциклетизъм и приятел на бившия вътрешен министър Румен Петков. Александър бе помощник в Софийския градски съд, докато Колев бе председател там. На 1 декември 2010 г., броени дни след като Колев сяда в председателския пост на върховния съд, и Николов го последва там. През 2009 г. младежът кандидатства за младши съдия и изкарва 5.50 на писмения изпит, но очевидно се е отказал от този пост.

Всички изброени имат постоянен трудов договор. Основната врътка е със срочните договори. Някой се назначава по заместване, до завръщане на титуляра, а после изведнъж се оказва с постоянен договор на друга длъжност. А по-интересният срочен договор е до обявяване на конкурс за длъжността. Защото ако стане така, че конкурс изобщо не се обяви, временното положение изобщо не е временно.

По този ред например от 2010 г. в националното следствие работи прокурорски помощник."Това са две безобразия накуп",обяви главният прокурор Цацаров. Така или иначе, бройката в следствието, където няма работа за магистратите, камо ли за помощници, е разкрита от съдебния съвет преди 3 години и половина и оттогава там работи Стефка Тодорова. (Името излиза в списъци на съдебни служители, които изучават английски по ОПАК, б.а.) Освен в следствието конкурс се чака и за един помощник във Върховната касационна прокуратура, става ясно от непълната справка, предоставена от държавното обвинение. От нея излиза още, че помощници работят и във военните прокуратури, които са крайно ненатоварени и дори предстои закриването на поне две от тях. Преди години помощник във върховната прокуратурата стана служителка от пресцентъра на обвинението, която завърши право, докато работеше там. Дамата тогава обясни, че конкурс не се налага, тъй като ставало дума за вътрешно разместване в администрацията. Дребната разлика е, че в пресцентъра не се трупа юридически стаж. А мълчанието на прокуратурата по въпроса кои са помощниците в нея само усилва подозрението, че там има големи безобразия.

В съдилищата временно до конкурс работят общо 19 помощници, което прави 12% от всички назначени. Интересното е, че по този ред се назначават хора предимно в София. Така например двама от четиримата помощници в Софийския апелативен съд са временно без конкурс, такива са 5 от 17 в Софийския градски съд и 11 от 12 в Административния съд на София-град. В страната по този ред е назначен само един човек - в Административния съд в Стара Загора.

Ако се съди по данните от ВСС, в градския съд например конкурс се чака още от 2010 г. От съда казаха пред "Сега", че на 8 октомври 2013 г. е обявен конкурс за 5 щатни бройки, които са за съдебни помощници. Документи за изпита щели да се събират до 11 ноември.

От административния съд пък припомниха, че на 8 ноември 2012 г. ВСС спря обявените конкурси за назначаване на съдебни служители във всички органи на съдебната власт, докато не бъде направен анализ за съдебната администрация. Забраната бе вдигната през юли т.г. Това била и причината помощниците в административния съд да останат назначени до провеждане на конкурс. Изпитът вече бил минал и предстояло успешно издържалите го да бъдат назначени с постоянен договор. И от апелативния съд отговориха, че в края на октомври са обявили конкурс за две бройки.

ВСС има възможности да пресече порочните практики със съдебните и прокурорските помощници. Като например анализира къде наистина има нужда от тях и задължи шефовете по места да проведат конкурс. Би могъл да създаде и някакви минимални изисквания за изпитите за помощници. И най-малкото - да направи списъците им общодостъпни, както са тези на магистратите. Всичко това обаче едва ли ще се случи. Практиката показва, че съдебният съвет е склонен да тръгва само срещу нередностите, в които той самият не участва. А съдебните помощници са част от сложните връзки на услуги и зависимости, които се поддържат и ползват в системата.
9
?
|
нерегистриран
18 януари 2018, 16:48
18
0
Роднините на прокуратурата са в съда и обратното !!!Каква наглост и безочие!Но това е СПРАВЕДЛИВОСТ!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно