Антон Николов, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски":
Огромното несъответствие между теория и практика пречи най-много на бъдещите юристи
Знам, че със сигурност няма да се занимавам с адвокатура, заради множество кавги, които непременно съпътстват браненето на клиенти. Най-вероятно бих избрал професия, която позволява медиаторска позиция, споделя пред "Правен свят" настоящият студент в 4-ти курс
Огромното несъответствие между теория и практика пречи най-много на бъдещите юристи

Антон Николов, 4-ти курс в специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски"

В смутните и трудни времена, в които всички живеем, хората, а най-вече младите, започнаха да оставят на заден план и все по-рядко да говорят за мечтите и амбициите си за бъдещето. "Правен свят" няма да допусне да забравим откъде и накъде вървим и ще Ви представи поредица от интервюта с млади, креативни и мотивирани студенти по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", които ще Ви разкажат повече за визията си за юридическите професии и науката. Представяме ви Антон Николов, 4-ти курс студент в специалност "Право".

Г-н Николов, юридическите професии са може би най-цветните и разнообразни по своя характер, а правото не случайно е определяно като "цяла вселена". Кое Ви мотивира да изучавате тази нелека специалност?

По принцип съм фен на историята, а един от изпитите за приемане в специалност "право" е именно изпит по история, така че това ме насочи към тази специалност. Освен това специалността предлага запознаване с материя от различни сфери, тъй като простото изучаване на правото, без да се съобразиш с какво да го приложиш, било то от техническа, икономическа или научна гледна точка, е безсмислено. По този начин правото разширява кръгозора ти.

Кои са основните трудности, които един бъдещ юрист среща в ежедневието си на студент по право?

Огромното несъответствие между теория и практика. В университета се акцентира основно върху твърде теоретични и абстрактни теми, които в практиката биха се прилагали само от адвокати при подаване на искане за постановяване на тълкувателни решения. Практиката, свързана с това какви документи трябва да се прилагат при съответно производство (съдебно или не), как точно протича то, са много по-важни за клиентите не юристи, които се интересуват от резултат, а не развиване на теории за това какво е например субективното право.

Нерядко се говори за това, че юридическото образование в Бъгария има какво още да научи от колегите си в Европа. Защо избрахте да останете у дома?

Винаги съм искал да остана да работя в България, а право изучаваш в държавата, в която искаш да работиш. Освен това от разговори със студенти по право от други университети, не намирам голямо разминаване в обучението.

Какви са перспективите пред Вас? Как виждате бъдещето си на юрист, може би като адвокат, съдия, прокурор или в друга професия и защо?

Знам, че със сигурност няма да се занимавам с адвокатура, заради множество кавги, които непременно съпътстват браненето на клиенти. Най-вероятно бих избрал професия, която позволява медиаторска позиция за изслушване на аргументи и на двете страни.

Може би като всеки студент, обучаващ се в дадена специалност, и Вие имате своите идоли и представители на определена гилдия, на които се възхищавате? Кои са "практиците на правото", на които може да кажете, че бихте подражавали и защо?

Със сигурност след отговорът ми на втори въпрос, би било лицемерно да посоча име на някои преподавател, написал 400+ страници учебник и който основно акцентира върху теория, така че бих искал да посоча гилдията на съдиите от ВКС и ВАС, които уеднаквяват противоречивата практика в други съдилища.

Какво означава за Вас правото?

Право са правилата за поведение, които хората са си наложили на себе си, за да се преборят със собствената си недоверчива и измамлива природа. Липсата им е невъзможна, тъй като такъв свят би представлявал една утопия, наличието им е необходимо зло.

Как протича Вашата самоподготовка по време на обявеното извънредно положение ?

Работа в офис и изпълняване на онлайн задачи, поставени от университета.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
veleva
|
нерегистриран
01 април 2020, 15:42
0
-1
Няма лошо студентите да имат желание да се развиват, просто на този етап нямат достатъчно опит за такъв тип отговори. Това са заучени фрази, с цел някакъв вид изява..
13
Оракул
|
нерегистриран
28 март 2020, 10:00
3
0
Ясно долавям подсъзнателното желание на младежа да стане Главен Прокурор.
12
Медиатор
|
нерегистриран
27 март 2020, 19:06
0
0
Имаш ли си на хабер колко са медиаторите в България,повечето от тях са без нито една приведена медиация!В тоя университет май ви приказват само сладки приказки.
11
|
нерегистриран
26 март 2020, 11:01
8
-1
Антоне, бързаш, човече !
Именно задълбоченото изучаване на теорията ще те направи юрист.
И не твърдя, че образец за правна теория са помагалата на актуалните преподаватели, напр. Методи Марков и компания.
Знаете езици, четете всичко - старо и ново.
Развийте мисленето, стигнете, докъдето трябва, а след това практиката вие ще я създадете.
Тя не е форма, а съдържание, осигурявано от мислене, дължащо се на задълбочена теоретична подготовка.
Практика - многократно повторение на механични движения, е необходима за занаятите, а Правото не е занаят.
Ако я имате - добра и много добра теоретична подготовка, много бързо ще се запознаете с формата и ще я запълните със съдържание !
Успех !
И не бързай !
10
до 9
|
нерегистриран
26 март 2020, 07:17
1
-2
До коментар [#9] от "Адвокат":
Пич,гледай да се вредиш на някой конкурс за младши съдии или младши прокурори.Това е единствения смисъл от ученето по право!

То това не се урежда на конкурса. Ако смяташ,че инсталирането зависи от някакъв конкурс си наивен. Прези 2015г на прокурорския конкурс ти се показа как става.
Също и през 2006г.

А освен това бивш съдия-и то бивш шеф на съд, сега адвокат и отскоро навлизащ в политиката... разказа, как му е лобирано от член на тогавшния ВСС да назначи съдебни помощни-и-с телефонно право, и листчета. той отказва да изпълни заръката, и му направиха живота черен, иго принудит.ха да напусне. Връзки си трябват дори и да станеш помощник, дори и в най-селския съд, не само в съда, за който говори бившия съдия.
9
Адвокат
|
нерегистриран
25 март 2020, 22:02
6
-4
Пич,гледай да се вредиш на някой конкурс за младши съдии или младши прокурори.Това е единствения смисъл от ученето по право!
8
Тончо
|
нерегистриран
25 март 2020, 21:05
5
-5
като ти е толкоз огромно несъответствието, защо изобщо го учиш туй право, почни направо с "практиката"....
7
RRR
|
нерегистриран
25 март 2020, 20:54
4
-1
Един умен мъж каза преди години, че живота е низ от предмостия и малко са тези, които ги заемат и отбраняват.
6
|
нерегистриран
25 март 2020, 18:40
10
-5
Хубава статия, дано да има повече такива. А що се отнася до кавгите - отстояване на позиция му се вика. А какъв ще е начина, зависи от нивото на юриста. Успех!
5
Радев
|
нерегистриран
25 март 2020, 18:06
18
-5
По снимката си личи, че е това е добро, скромно, интелигентно момче, чисто и морално. Дано има късмет в този свят ! Като поработи две-три години, ще придобие и опит, важното е на този етап, да има теоретични знания, т. е. да познава детайлно правните понятия и да може правилно да тълкува правните норми. Не го познавам, но му желая успех и късмет ! Испанският философ Мигел Унамуно казва : Външните белези говорят за вътрешните качества.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно