Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава под стража
Има опасност обвиняемият да повлияе на свидетели по делото за водната криза в Перник, смятат съдиите от СНС
Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава под стража

Нено Димов, снимка:Нова телевизия

Специализираният наказателен съд (СНС) остави в ареста бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, съобщиха от държавното обвинение. Съдиите се мотивираха с това, че има опасност той да повлияе на свидетелите и да извърши ново престъпление, но няма опасност да се укрие. Освен това, в мотивите си магистратите заявиха, че от показанията на свидетелите и доказателства по делото има обосновано предположение за съпричастността на Димов към престъплението, в което е обвинен.

По-рано защитата на бившия екоминистър поиска мярката му за неотклонение "задържане под стража" да бъде изменена в по-лека. Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от днес. Ако решението бъде обжалвано, съдебното заседание ще се гледа на 25 февруари.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев остана доволен от определението на съда. Според него към настоящия момент няма нови обстоятелства, които да налагат изменение на наложената мярка на Нено Димов - "задържане под стража".

От своя страна адвокат Ина Лулчева, защитник на Нено Димов, заяви, че ще обжалва определението на съда. Според нея, решението на съда показва, че "не се налага прокуратурата да работи по мерките, а съдът й върши работата". По думите й държавното обвинение е посочило декларативно, че щяло да има още разпити на свидетели, други действия или обвиняемият да им въздейства. "В този вид на процеса защитата няма участие, защото се развива на база на декларациите на прокурора, които съдът безкритично приема", каза още адвокат Лулчева, като допълни, че от един месец нищо не се правело по делото и нямало да се разпитват свидетели, защото Нено Димов е обвинен за действия като министър, които се вършат с правни актове.

"Все повече се създава впечатлението, че при невъзможността да се реагира адекватно на едно положение се хвърля една изкупителна жертва, за да се каже, че са взети всички мерки. Това е случаят", каза още адвокат Лулчева.

Припомняме, че според прокуратурата категорично се установява, че министърът на околната среда не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир "Студена", с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на Перник.

В началото на годината бившият екоминистър бе задържан за 24 часа. По-късно в дома му бяха иззети документи, в които имало доказателства за извършени престъпления. На 27 януари пък от прокуратурата привлякоха като обвиняеми още двама души във връзка с водната криза в Перник. Това са бившият шеф на ВиК дружеството Иван Витанов и бившият изпълняващ длъжността кмет на града Севдалина Ковачева.

На бившия шеф на ВиК-Перник са повдигнати обвинения за неизгодна сделка и безстопанственост, като твърдят, че заради това, че не е била ремонтирана водопреносната мрежа на града, Витанов е нанесъл щети за близо 12 млн. лева.

Докато замествала кмета на Перник пък Ковачева не е наложила воден режим, въпреки сигналите от управителя на ВиК, че водата в язовир "Студена" е силно намаляла, смятат от прокуратурата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Учуден
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 11:03
4
0
Това бе изцяло за профилактиране и назидание!Щял да въздейства на евентуални бъдещи свидетели и да извърши евентуално ново престъпление!Кое е това ново бъдещо престъпление!?Може да е неплащане на издръжка понеже е безработен!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно