По искане на правосъдния министър Данаил Кирилов
Стартират дисциплинарка срещу съдия Андон Миталов
В дисциплинарния състав, който ще гледа производството, влизат Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Атанаска Дишева (докладчик)
Стартират дисциплинарка срещу съдия Андон Миталов

Съдия Андон Миталов, снимка: в-к "24 часа"

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Андон Миталов, който беше уличен от САЩ в "сериозни корупционни практики" и получи забрана да навлиза на американска територия.

Решението на Колегията идва след като правосъдният министър Данаил Кирилов поиска директно дисциплинарно уволнение за специализирания съдия. Той изтъкна като основание за това дейността му по делото срещу обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов. Втората причина Кирилов да поиска от кадровиците да освободят съдия Миталов е именно забраната, наложена от САЩ на магистрата и семейството му да навлизат на тяхна територия. Правосъдният министър посочи, че с действията си по цитираното дело съдия Миталов е нарушил служебните си задължения и е накърнил авторитета на съдебната власт.

Членовете на ВСС обаче взеха това решение от втория път, след като миналия вторник се оказа, че искането на правосъдния министър е непълно и от него не става ясно за какво точно дисциплинарно нарушение се твърди, кога е било извършено то и как Кирилов се е сдобил с данните за него. Тогава кадровиците дадоха срок на правосъдния министър да уточни тези детайли в рамките на 7 дни.

Три дни по-късно Кирилов беше готов с уточненията и така въпросът повторно влезе в дневния ред на Съдийската колегия този вторник. Със 7 гласа "за" на 4 "против" кадровиците одобриха стартирането на производство срещу съдия Миталов по искането на правосъдния министър, като приеха, че допълнително могат да се събират доказателства във връзка с ддейността на съдията от СНС.

В дисциплинарния състав, който ще гледа производството, влизат Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Атанаска Дишева (докладчик).

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
Оставете на мира човека , бе !
|
нерегистриран
21 февруари 2020, 15:16
3
0
Клевета по политически причини, не сте ли виждали ? Да не говорим ,че Миталов има право да иска разследване,за да защити добро си име по силата на чл.5 от НК, т.нар. "универсален принцип.Съгласно тази норма нашият НК се прилага и по отношение на чужденци , ако са извършили в чужбина престъпление от общ характер , когато с него се засягат интересите на Република България или на български граждани.
19
До 9
|
нерегистриран
21 февруари 2020, 13:40
2
0
Дишева е за образуването, защото е добър съдия.
Искането е допустимо, но неоснователно, поради липсата на доказателства.
Министърът на правосъдието е предателят.
18
До 16
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 18:38
4
-1
Не е точно така. Трябва да има данни, като законният повод като по НК. Искането е недопустимо и е с мотиви, че актът на съдията бил неправилен. Уронване на престижа понеже било неправилно като акт. За което ВСС...нали. Инстанционният контрол е друго нещо.Ако всяка недоволна страна по спор започне да инициира подобна процедура и знае, че такава ще се проведе, къде отива независимостта. По този повод е имало проверка за нарушения и е посочено, че няма. Образуване на дело, производство, за да го :а) прекратим (викат му недопустимост); б) излагане мотиви по същество, че няма никакви данни (викат му още на правен жаргон неоснователно още на твърдения и е доста спорно дали и то не е недопустимост).
17
Нерегистриран
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 17:26
7
-3
За посредника / пардон, посредничката/ по корупционната сделка ще има ли американско оповестяване!? Или адвоката Й е спестил името?!
16
.
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 10:46
13
-6
Всъщност колкото и нескопосано и смеховато да е едно такова предложение, щом е отправено от оправомощен субект и има някакви там мотиви /ако ще и те да се изразяват в предсказанията на баба Ванга/, ВСС трябва да го разгледа.
Важно е какво ще реши, а не дали ще образува производство.
Самото предложение е нисък метан към Атлантика, но политиците ни това умеят - това правят - метани. Иначе няма да са на власт. Понеже ако не са те, друг ще ги прави.
15
.
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 06:48
16
0
Хумор, сатира и забава е това ниско кланяне на запад. Но тук политиците са по ниските поклони. Само тъй успяват да се покатерят и задържат на политическя клон.
14
Дастайнствата е висока чест и награда,която не е за всеки.
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 01:25
16
-11
Роба трудно се превръща в свободен. Тази еволюция на духа е болезнена и изисква време. Предателството,страхът,послушанието,лъжата и мерзостта трудно се преодоляват. Предателите на събранието на Оборище не са били трима, а тридесет и трима. И все пак този народ е родил колоси ,Ботев, Левски,Бенковски ,Караджата и цяла плеада велики синове. За жалост и много предатели и двукраки маймуноподобни продажни нишожества, Юди, врагове на човешкия род. Такава сган още преди 2000 г. е разпънала на кръста любовта и доброто и за страж е поставила да го пази злото. Достойнството е висока чест и награда,която е тежък кръст и не е за всеки. Дастойнството е животворящ дух, велико тайнство,което превръща маймуната в човек ! То не се дава на готово,не се купува със сребърници и с послушание на колене. Много ,много трудно се постига в безмилостната битка със злото и поради това малцина са избраните.
13
швейцария
|
нерегистриран
18 февруари 2020, 22:49
22
-13
само 4-ма свестни ли останаха в този върховен правораздавателен орган...
Боже, моля те, пази България!
12
Калин Калпакчиев
|
нерегистриран
18 февруари 2020, 22:42
15
-7
С моя нов приятел Джок смятаме да организираме кръгла маса на тема "Индивидулната независимостта на съдията и гаранции за опазването й", финансиране естествено от моите приятели от БХК.
11
US embasy of idiots
|
нерегистриран
18 февруари 2020, 20:37
17
-10
Mи аз 5 пъти кандидатстват за виза на САЩ и плащам по 168$ такса невъзвращаема и те все ми отказват ?
Първият, защото съм бил студент,задочен
Вторият,защото не съм бил студент,а завърших.
Третият път, защото можело да избягам и нищо чинно не ме сдържало тук. Четвъртият ,защото 7.съм стоял в САЩ и можело пак да искам да стоя, извън определеният от империята естественно при жена си и детето си.
Петият отказ бе по предният месец, не знам защо,сигурно съм корумпиран.

Мисля да си изкарам едноседмична почивка в Мексико и да мина през пробитата им ограда в Тхуана.След, което да се предам добросъвестно на автоматчиците.След което да си изкарам законоустановеният 1 месечен срок в имиграционен затвор, докато гаранцията разбира се слезне до 400$-1000$ и след това да се явя пред имиграционен съдия и да поискам защита и убежище като Български Сомаслиец трансджендър,защото в България Хиро Мустафа провежда геноцид и ме дикриминира.Разбира се че ще си хвана директно и законно автобуса за Финикс Аризона -Бостън-НюЙорк. Как смятате дали ще ми се получи упражнението или да продължавам да финансирам Жокера с кривата усмивка.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно