Пенка Братанова поема Окръжен съд-Кюстендил
Новият ръководител на съда смята, че прекрояването на съдебната карта вече е наложително
Пенка Братанова поема Окръжен съд-Кюстендил

Съдебната палата в Кюстендил, в която се помещава Окръжният съд

Настоящият зам.-председател на Окръжен съд-Кюстендил Пенка Братанова е новият административен ръководител на съда, реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Описвайки личната си мотивация да се включи в конкурса, съдия Братанова посочи, че житейският й и професионален опит, в това число и като заместник на административния ръководител, й дава увереност, че би се справила с отговорностите на ръководната длъжност.

"Създаването не само на битов, но и на професионален комфорт е изключително важно. Без добър микроклимат, в нито един орган на съдебната власт не могат да бъдат постигнати добри резултати", каза съдия Братанова, като уточни, че в Окръжен съд-Кюстендил проблеми с взаимоотношенията не съществуват.

По отношение на материалната обезпеченост, кандидатът посочи, че съдът е в отлично състояние, като всеки магистрат, който правораздава там, се помещава в собствен кабинет.

Съдия Братанова уточни още, че делата се разпределят равномерно между четиримата наказателни и петимата граждански и търговски съдии. "Качеството на работата е на изключително високо ниво", посочи кандидатът.

От началото на декември 2019 година съдът е включен и в Единния портал за електронно правосъдие, което по думите на съдия Братанова, улеснява значително обмена на документи между органите в апелативния район. "От началото на съдщия месец съдът стана стана и партньор по проекта за изграждане на видеоконферетни връзки. Считам, че по този начин частично би могъл да се реши и проблемът с вещите лица", каза още тя.

На въпрос на кадровици, съдия Братанова посочи, че е необходим сериозен дебат относно прекрояването на съдебната карта по отношение на съдилищата. "В световен мащаб имаме тенденция за придвижване на населението към по-големите населени места. Ние не можем да не държим сметка за това, но този въпрос трябва да бъде подложен на сериозен и обстоен дебат", каза кандидатът.

Цветинка Пашкунова първа подкрепи съдия Братанова."Ще я подкрепя не само защото е единствен кандидат, а и защото е един изключително достоен професионалист. Колегите й също я оценяват на едно много високо ниво. Тя е изключително компетентна, с много силно развито чувство за справедливост, много диалогична и консенсусна", заяви Пашкунова. Олга Керелска и Даниела Марчева също споделиха положителни становища за кандидата.

Накрая, единодушно, с 13 гласа "за" всички кадровици подкрепиха съдия Братанова за ръководител на Окръжен съд-Кюстендил. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
20 февруари 2020, 12:45
0
0
Успех Братанова !
1
|
нерегистриран
19 февруари 2020, 08:56
3
0
Успех на съдия Братанова. Ще се справи с всичко!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно