Главният прокурор е на среща с кметове на малки общини-получил сигнал за престъпление от съдия
Ако имаме добра връзка, към края на годината проблемът с битовата престъпност ще е на друго ниво, каза Иван Гешев
Главният прокурор е на среща с кметове на малки общини-получил сигнал за престъпление от съдия

Иван Гешев е на среща с кметовете на малки общини в страната, снимка и видео: ПРБ

В Съдебната палата в София започна срещата между над 20 кметове на малки общини и главния прокурор Иван Гешев. Те ще го запознаят с множество сигнали за корупция, събирани през последните 7 месеца, по които сезираните органи на местно ниво не са предприели никакви действия. На срещата присъства и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, уточнява Канал 3.

"Решихме да запознаем главния прокурор, тъй като той ни е последна надежда и защото всички органи, които сме запознали с тези сигнали, са безучастни", заяви председателят на Сдружението на малките общини и кмет на Калофер Румен Стоянов.

Кметовете на кметства се жалват и че финансиране по различни проекти е възпрепятствано избирателно от общини.

Гешев заяви, че корупцията и битовата престъпност са приоритет. "Те са голям проблем. За нас е важно да имаме контакти", каза той пред журналисти. "Ако има добри контакти, към края на годината може проблемът с битовата престъпност да бъде на друго ниво", добави Гешев.

"Насърчил съм и прокурорите на място да имат добър контакт с вас, какво и с представителите на МВР на място", каза главният прокурор още на кметовете.

След срещата, говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че  кметовете са депозирали данни за корупционно престъпление в местната власт и в съдебната система. Милева, цитирана от в-к "24 часа", уточни, че данните за корупционно престъпление, извършено от представител на съдебната система, касае деяние, извършено от съдия. Тя обаче обясни, че повече подробности не могат да бъдат дадени, тъй като сигналът още не е депозиран официално.

Кметът на Калофер Румен Стоянов, който е председател на сдружението, учточни след срещата, че главният прокурор е поел ангажимент да говори с вътрешния министър и там, където няма видео наблюдение, да бъде поставено. Стоянов е представил на главния прокурор и сигнал, свързан с мемориалния комплекс в Калофер. Той го е пращал на много институции, включително и на местните прокуратура и полиция, както и на Специализираната прокуратура, но не е имало резултат.

Кметът на шуменското село Мадара пък съобщи, че в събота ще има протест, защото селото иска да разполага със самостоятелен бюджет.

В момента дори за една химикалка той трябвало да моли община Шумен.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно