12 задържани в Германия с подозрения за участие в крайнодясна терористична организация
Групата е планирала да извършва атаки срещу "политици, търсещи убежище и лица от мюсюлманската вяра", както и "да създаде условия, подобни на гражданска война" в страната
12 задържани в Германия с подозрения за участие в крайнодясна терористична организация

Германската полиция по време на акция; снимка: AP

В Германия са арестувани 12 мъже с подозрения за участие в "крайнодясна терористична група", предаде Euronews. Още в петък федералните прокурори обявиха, че четири лица, заподозрени в основаването на "терористична организация" през септември 2019 г., са били задържани.

Твърденията са, че групата е планирала да извърши атаки срещу "политици, търсещи убежище и лица от мюсюлманската вяра". Разследващите прокурори казват, че групата е имала намерение "да създаде условия, подобни на гражданска война" в Германия. Според тях "целта на асоциацията е да разклати и в крайна сметка да преодолее държавния и социалния ред на Федералната република".

Смята се, че четиримата основни заподозрени са организирали няколко групови срещи по телефона и чрез други различни услуги за съобщения. Другите осем са арестувани с подозрения, че "подкрепят финансово асоциацията, доставят оръжия или за потенциалното си участие в бъдещи атаки". В изявление Федералният прокурор потвърждава, че 12-те лица ще бъдат изправени пред разследващия съдия на Федералния върховен съд.

В петък полицията е претърсила помещения, свързани със заподозрените, в 13 различни места в шест щата. Прокурорите заявяват, че тези нападения представляват достатъчно доказателства за властите, за да търсят официално заповед за арест срещу заподозрените.

Изследване, публикувано от Глобалния индекс на тероризма през 2019 г., установява, че крайнодесният тероризъм се е увеличил на Запад с 320% през последните пет години. Двама души бяха убити, а няколко други бяха ранени при "антисемитска" атака в Хале през октомври. Властите твърдят, че стрелбата е била насочена към синагога в града Източен Джеман.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно