Обновена  21 яну 16:00
Българският генерален консул в Мюнхен стана обвиняем за престъпление по служба, докато е ръководил разузнаването у нас
Според прокуратурата Драгомир Димитров нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро
Българският генерален консул в Мюнхен стана обвиняем за престъпление по служба, докато е ръководил разузнаването у нас

Българският генерален консул в Мюнхен Драгомир Димитров, снимка:архив

Българският генерален консул в немския град Мюнхен Драгомир Димитров се сдоби с обвинение от Военно-окръжна прокуратура – София за престъпление по служба в периода, в който е бил ръководител на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), съобщиха от държавното обвинение.

Димитров е привлечен като обвиняем за това, че за времето от 14 юли 2016 г. до 09 август 2016 г. в качеството му на председател на Държавна агенция "Разузнаване" е нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро и от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Драгомир Димитров бе председател на ДАР от 2015 година до 2018 година. Преди това е бил и директор на Националната разузнавателна служба и последователно е заемал различни длъжности там, бил е и неин официален представител в посолството на България в Берлин, както и служител на Министерство на вътрешните работи.

По отношение на генералния ни консул е постановена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева.

МВнР: Димитров няма да бъде отзован

 

След като държавното обвинение оповести информацията за повдигнатото обвинение на консула ни в Мюнхен, от Министерството на външните работи разпространиха коментар по случая.

 

В съобщението на институцията се казва, че няма основания Драгомир Димитров да бъде отзован , тъй като самият той оказва съдействие на органите на държавното обвинение.

 

„Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба“, заявяват от МВнР.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно