Заради амфетамини екстрадират русенка във Финландия
Русенският окръжен съд е разгледал искане на Окръжна прокуратура – Русе за предаването на 26-годишната българска гражданка А. Т. на финландските власти, съобщи Темида.
 
По делото е била приложена Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Регионален прокурор на прокуратурата в Западна Финландия на 23декември 2019 г., с която се иска русенката да бъде задържана и предадена за провеждане на наказателно преследване за извършено от нея престъпление на територията на Р Финландия.
 
Оказало се, че в периода 1-11 април 2019 г. заедно с две други лица тя е донесла в Пиетарсаари /Финландия/ и тримата държали в себе си 3000 гр. амфетамин или необходимото количество амфетаминово олио за приготвянето му. Максималното наказание за подобно престъпление според финландския Наказателен кодекс е 10 години лишаване от свобода.
 
Деянието е наказуемо и по българското законодателство. А. Т. е била задържана на 8 януари 2020 г. Пред Окръжен съд – Русе тя изразила доброволно съгласие за незабавна екстрадиция. Съдебният състав, като съобразил всички представени доказателства и становища преценил, че искането е съобразено с изискванията на Закона за екстрадицията, както и че е налице валидна ЕЗА.
 
Окръжен съд – Русе решил да се извърши предаване на А. Т. на Република Финландия за провеждане на наказателно производство срещу нея и определил мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото й предаване на искащата държава. Решението е окончателно, уточниха юристите.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно