Делото "Йончева - Борисов" може да стигне до Страсбург
Съдебният спор между журналиста и евродепутат от БСП Елена Йончева и премиера Бойко Борисов приключи в България, но може да стигне до съда в Страсбург.
 
Върховният касационен съд (ВКС) отказа да допусне за разглеждане жалбите на двамата срещу решение от 8 април 2019 г. на Софийския градски съд (СГС) и то вече е в сила. Премиерът трябва да плати 5000 лв. обезщетение на Йончева за морални вреди от изказване, направено по време на предизборната кампания през 2017 г. Искът срещу партия ГЕРБ обаче е отхвърлен. "Определението на ВКС прекратява спора на територията на България. Но ако г-н Борисов даде съгласие, ще депозираме молба в Страсбург", каза пред "24 часа" адвокат Марин Марковски.
 
Делото се водеше заради изявление по време на кръгла маса по екология и земеделие в Бургас на 10 март 2017 г. Тогава Борисов казва: "Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България през една от централите си плаща на журналистка за интервюта в чужбина, по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати". И още: "Бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава".
 
Според адвокат Марковски решението да бъде присъдено обезщетение на Йончева "страда от пороци и не е законосъобразно""И експертизата, и доказателствата не установяват претенцията на Елена Йончева. Събра се обилна документация, която не бе оспорена от Йончева, че е взимала пари чрез сделка с предоставяне на рекламно време на българска телевизия за спонсорство с фирми за нейни репортажи", обясни Марковски.
 
На едно от заседенията той и адвокат Божидар Терзийски представиха документи, с които според тях се доказва, че между 2004 и 2009 г. Йончева е получила 690 хил. лева от БНТ. В жалбата на защитата до ВКС се посочва още, че бил погазен принципът на равнопоставеност, като не са допуснати всички свидетели, не е споменато името на Йончева и за съдържанието на изявлението се съди само от медиите.
 
Делото бе гледано в съда повече от 2 г. Искът на Йончева бе за 20 000 лв., но той бе уважен частично. Първата инстанция прие, че 5-те хил. лв. трябва да се платят солидарно от Борисов и ГЕРБ, но в тази част решението бе отменено. Мотивът е, че отговорността за изказването е лична, а не на ГЕРБ. Адвокатът на Йончева не бе открит за коментар.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно