Яна Илиева отново поема Районна прокуратура - Русе
Кандидатурата й бе одобрена напълно единодушно, с 10 гласа "за" от Прокурорската колегия
Яна Илиева отново поема Районна прокуратура - Русе

Яна Илиева, настоящ и.ф. административен ръководител на Районна прокуратура - Русе, поема втори мандат начело на обвинението. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Уверена съм, че имам професионален и административен опит, както и воля да ръководя това звено на прокуратурата и да изпълня заложените от мен цели. Имам подкрепата на окръжния прокурор и цялото административно ръководство на цялата въззивна прокуратура. Целият ми юридически стаж е преминал в прокуратурата, който към момента се равнява на около 20 години", заяви в началото на изложението си кандидатът.

Тя посочи, че през предходния си мандат е успяла да постигне добър синхрон с горестоящата прокуратура, както и с другите разследващи органи в района, като според нея професионалното взаимодействие между тях е на високо ниво. "Наред с административната дейност не съм спирала да работя и като наблюдаващ прокурор. Винаги съм била включена в почти всички групи за разпределение, при това на натовареност, която надвишава средната. Включена съм и във всички графици за дежурства", каза още прокурор Илиева.

От изложението на кандидата стана ясно още, че през последната година щатът на администрацията в РП-Русе се е увеличил, което е допринесло за подобряване на темпото на работа в обвинението. "Спецификата при нас се обуславя и от това, че сме гранична прокуратура. През годините сме имали действително критични ситуации, особено през 2015 г. и 2016 г., когато мигрантският поток беше много засилен", каза още тя.

Прокурор Илиева се обяви "против" гоненето на "определени норми" в работата на прокуратурата, но отчете, че предходната година се отчита слабо завишаване на нерешените дела. "Това не се дължи на някаква ленивост от страна на прокурорите, а на други обективни факти, като забавени експертизи и намаления брой на разследващите полицаи", обясни кандидатът и за сметка на това се похвали с нисък брой върнати дела и оправдателни присъди, които за настоящата година са едва 7 на брой.

"За нас е плюс, че към РП-Русе се влива само една прокуратура. Плюс е, че от 4 щата в РП-Бяла, колегите живеят постоянно на територията на Русе или близко до града. Поне в началото няма да се налага постоянно и често пътуване. Дали ще успеем още в началото или към средата на годината да постигнем това уравняване в натовареността – само времето ще покаже. Ще направим всичко възможно преходът за всички да е плавен и безболезнен", коментира започналата реформа в съдебната карта на прокуратурите, която засяга и района на РП-Русе.

Гергана Мутафова единствена взе отношение по кандидатурата на прокурор Илиева. "Първо познавам лично колежката, второ – впечатлението, което имам от нея абсолютно съвпада с това, което добих от нея като впечатление в днешното изложение. След като тя изложи ясно и точно проблемите, тези които е решила, всички десет цели, които тя си е поставила занапред аз намирам за важни. Очевидно е, че тя притежава и добър административен опит", каза Мутафова.

Последвалото гласуване показа, че всички членове на Прокурорската колегия споделят тази теза, като единодушно, с 10 гласа "за" кадровиците й гласуваха доверие за втори управленски мандат.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
11 декември 2019, 23:13
3
-1
Съдържанието на статията прилича на къс разказ в телефонна измама. Нищо общо с реалност.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно