Обновена  22 ное 15:12
Правосъдният министър Данаил Кирилов:
Няма правен мотив изборът на Иван Гешев да се прати към Конституционния съд
Освен политическата публична претенция, откъм правна страна, няма проблем с тълкуването и прилагането на тази процедура, смята министърът на правосъдието
Няма правен мотив изборът на Иван Гешев да се прати към Конституционния съд

Данаил Кирилов, министър на правосъдието

"Няма правен мотив изборът на Иван Гешев за главен прокурор да се прати към Конституционния съд, има само политическа претенция". Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов на откриването на 4-дневното съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България, съобщи "Фокус".
 
"Освен политическата публична претенция, откъм правна страна, няма проблем с тълкуването и прилагането на тази процедура. Макар опитите във ВСС да се посочи, че тази правна норма има правно битие повече от 20 години в българското ни право, в Закона за съдебната система. Не бих искал да влизам в дебат за пресилени, ескалационни твърдения, които целят да създадат привидност за правна несигурност, каквато всъщност няма", обясни още Кирилов.
 
Министърът добави, че в тази правна обстановка не може да се постави обосновано въпросът. Според него няма причина да се очаква промяна на практиката на Конституционния съд.
 
Припомняме, че преди дни президентът Румен Радев заяви, че ще подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор в обозрим срок, като направи уточнението, че няма да приема ултиматуми. Държавният глава вече е задължен да подпише указа за утвърждаване на Иван Гешев за следващ "обвинител №1", след като кандидатурата на Гешев получи двукратно категоричната подкрепа на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 20 гласа "за" и едва четирима "против" - първият път бе на 24 октомври, а след отказа на президента да подпише указа за назначаването му и връщането на избора в Пленума на кадровия орган и на 14 ноември. Кадровиците препотвърдиха избора от първия вот, като "за" Гешев и втория път гласуваха същите членове на Съвета.
 
Данаил Кирилов коментира и подписката на група съдии от политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), в която се иска извинение от него и избрания за следващ главен прокурор Иван Гешев. "На кого да се извиня – на тримата членове на ВСС, на които давах думата петкратно ли, за да повторят повече от 15 пъти едно и също твърдение или да се извиня на другите 20 члена на ВСС, на които отнемах думата, за пример давам случая със съдия Имова, на която трикратно не й дадох думата, защото според мен ролята на председателстващия един такъв дебат, е да запази дебата умерен, в рамките на неговата същност, а не да се търсят проекции на изказванията в дебата така, че да послужи за други цели", заяви министърът и посочи, че се възприема като внимателен и чувствителен човек.
 
"Извинявам се дори когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета, но за този случай, тъй като въпросът е принципен и тъй като, ако прегледате дебата, аз твърдя, че повече от три четвърти от времето се изказваха само тези трима члена на ВСС, смятам, че по никакъв начин не съм прекратил възможността им да изразят становище. Ако трябва да повдигаме персонално въпроси, аз също поставих въпроси към един от участниците в този дебат, който той три пъти подмина", посочи той, визирайки председателя на ВКС Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска, които по време на заседанието гласуваха "против" избирането на Иван Гешев за главен прокурор.
 
Данаил Кирилов добави, че смята, че е задължение на всички членове на ВСС, включително и негово, да се спазва възможно най-стриктно законът и смисълът на процедурата. "Общи приказки, политически твърдения можем да си отправяме в телевизионните студиа, в свободна или друга обстановка: публична или дискусионна, но не и в този случай в този формат", добави още той.
 
И представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който също присъства на форума, коментира темата за изпращането на избора на Гешев в КС, като посочи, че решението за това зависи изцяло от волята на президента Румен Радев. "В публичното пространство се развиха много тези, които се разиграваха за какво може и дали може да се включи в процедурата допълнително. Още на заседанието на Пленума тогава казах, че според мен не може да се включи, защото това е една процедура, която все още не е приключила. Тоест в една процедура, която е в една фаза незавършена – тоест имаш решение на Пленума и го изпращаш на президента, изведнъж да включиш някой външен участник – това означава да се повтори цялата процедура отново: комисии, доклади, становища, да се даде възможност на обществеността да вземе отношения по кандидатурата и т.н.", каза представляващият ВСС.
 
"Добре си спомням решението на Конституционния съд от 2002 година, тогава беше по инициатива на тогавашния главен прокурор. Мисля, че Конституционният съд се е произнесъл много добре по характера и на предложението на ВСС, и указа на държавния глава. Нещата там са ясни", отбеляза той.
 
Представляващият кадровия орган коментира и темата за подписката на съдиите и истерията, предизвикана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов около нея, след като миналия четвъртък стана ясно, че темата все още не е включена в дневния ред на Пленума на ВСС. "Приказките на Лозан Панов за цинизъм във ВСС са несъстоятелни, той не е предлагал включване на писмото в дневния ред", каза Магдалинчев, като уточни, че Лозан Панов не е правил предложение обсъждането на писмото да бъде включено в дневния ред, а само е попитал дали то е получено, като в отговор на това му е било казано: "да".
 
"Право да сезират Пленума имат двете колегии на ВСС, всеки член на ВСС, така че може и всеки член на ВСС да направи предложение за включване в дневния ред. Лозан Панов не е правил предложения. Дневният ред се одобрява от министъра на правосъдието, най-малко 4 дни преди заседанието. Тоест практиката при нас е в петъчния ден да му се предложи и дневният ред да бъде одобрен. Писмото е пристигнало в понеделник или вторник във ВСС, поради което няма как предварително да бъде включено в дневния ред", обясни той.
 
Боян Магдалинчев посочи още, че лично той не би включил писмото в дневния ред на ВСС, а ще изчака Лозан Панов да направи предложение за това. "Да говориш едно, а да вършиш друго, е нещо ненормално", каза представляващият ВСС.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
куку
|
нерегистриран
24 ноември 2019, 20:21
8
0
Ей това не може да му се отрече на Бойко - способността да намира подобни индивиди, дето иначе трудно може да видиш или чуеш !!!
9
|
нерегистриран
23 ноември 2019, 23:13
5
-6
При повторно направено предложение на ВСС президентът вече е поставен в условията на обвързана компетентност, което означава, че той не разполага с избор измежду юридически равностойни варианти; той не прави преценка, но проверка дали са налице условията и предпоставките, визирани в хипотезата на конституционната норма, президентът е длъжен да извърши.
Р 2/2002 КС
8
|
нерегистриран
23 ноември 2019, 01:10
23
-1
Голям стрях тресе някои среди да не би Президента да забави издаването на указа. И ако реши да се обърне към Конституционния съд какво ще стане. То е ясен отговора на Конституционния съд, безспорно държавният глава е длъжен да издаде указ за назначаване в тази ситуация, но ми е изключително забавно да гледам как той успява да наруши съня на няКОЙ ! Горд съм с Президента, така се постъпва с хора, които само привидно спазват правилата. А министъра да не дава акъл за неща от които не разбира, той разбира от целуване на ръце. Засега само от ръце, по-нататък ще видим, човек еволюира, има толкова много части в човешкото тяло, които могат да бъдат целунати :))))
6
Фред
|
нерегистриран
22 ноември 2019, 19:17
21
-4
Барни, карай двуколката на ВСС и не размишлявай! Противопоказно е за йористи, като теб!
5
|
нерегистриран
22 ноември 2019, 18:38
16
-4
Правно основание бре министъре...
4
Конституционен мотив
|
нерегистриран
22 ноември 2019, 17:03
20
-5
В хасковския край, откъдето май произхожда преценяващият наличието на "правни мотиви" за сезиране на КС, има една хубава дума - Каунь
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно