След като първо обяви, че си е заминал, МВнР пак поиска:
Заподозреният в шпионаж руски дипломат има 24 часа да напусне България
Руската страна си оставя правото да предприеме ответни действия, обявиха от мисията на Москва в София
Заподозреният в шпионаж руски дипломат има 24 часа да напусне България

Министерство на външните работи

Заподозреният в шпионаж служител на руското посолство в София все още не е напуснал страната. Руското посолство е уведомило в понеделник вечерта българското министерство на външните работи, че разследваният от спецпрокуратурата руски дипломат, все още е в България. Заради това руският посланик Анатолий Макаров е бил поканен днес на среща в 10 часа в МВнР и му е връчена нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
 
В понеделник от ведомството обявиха, че уличеният в шпионаж е напуснал страната, но очевидно това не се е случило.
 
В петък, 25 октомври, в МВнР е проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото министерството е било сезирано от прокуратурата и ДАНС. Тогава от българска страна е било отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа, допълват от външнополитическото ни ведомство. В понеделник от там съобщиха, че по тяхна информация дипломатът вече е напуснал страната ни.
 
В понеделник прокуратурата съобщи, че дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в посолството на Руската федерация в София, е бил разследван в продължение на година – от септември 2018 г., по подозрение, че събирал чувствителна информация в полза на чужда държава. Заради дипломатическия му имунитет наказателното производство е спряно и до повдигане на обвинение не се е стигнало.
 
Българските власти обявиха за персона нон грата руски дипломат, потвърдиха пред ТАСС от руското посолство в София. "Посолството получи нота от МВнР на България за обявяването на служител на мисията за персона нон грата. Дипломатът ще напусне страната в указания в нотата срок. Руската страна си оставя правото да предприеме ответни действия", заявиха от руското посолство, цитирани от БНР.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно