Кой от двата принципа има предимство: принципът на законността или принципът на независимостта на магистрата?
Дали един обществен дебат може да засегне независимостта на магистрата, след като той вече е отсъдил и е обявил мотивите си
Кой от двата принципа има предимство: принципът на законността или принципът на независимостта на магистрата?

Данаил Кирилов, министър на правосъдието

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов излезе с коментар във връзка с напрежението в съдебата власт от последните дни. Кирилов не назовава имена, нито конкретни казуси. Коментарът му е поместен във фейсбук, "Правен свят" го публикува без редакторска намеса: 
 
Имах няколко часа да се отдам на съзерцание и умозрение, да опитам безпристрастно да оценя фактите и обстоятелствата, пораждащи дивия бяс и истеричната паника на малцина, поставили себе си над другите, над закона и над морала на справедливостта. Въздържах се да съдя, а както винаги съм се стремял, да подкрепям и да защитавам опонента си, влизайки в дрехата и същината на неговите аргументи, мотиви и предразсъдъци. Тоест, пристъпих предпазливо и с колебание, въпреки тяхното пренебрежение и агресивно отричане, към общия обзор на поведението им в опит да си въобразя някои вероятни последици, които то предполагаемо преследва.
 
Не исках да откривам предателство спрямо общо възприети национални цели, а предпочитах подозренията и предположенията ми да останат на плоскостта на маргиналния личен интерес и ползата за конкретна група от лица.
 
В този смисъл, трябва да доверя на Вашите съждения и присъда преценката дали един обществен дебат може да засегне независимостта на магистрата, след като той вече е отсъдил и е обявил мотивите си.
 
Има ли право обществото да прецени дали е спазен закона и е постигната справедливостта?
 
Неговото доверие безусловно ли е, императивно ли се дължи?
 
Кой от двата принципа има предимство: принципът на законността или принципът на независимостта на магистрата?
 
Последните седмици аз убеждавах колегите си в парламента, че трябва да възложим и да доверим, да възложим на съда нова възможност за преценка/дискреция при определяне на наказанието, тази дали да прилага или не последиците при съкратеното съдебно следствие. Едновременно с това, мои колеги разоръжаваха с озлобление вярата и доверието ми, удовлетворявайки неусмиримият си стремеж да злепоставят всяко усилие за неговото укрепване. Няма да соча писмени официални източници и документи, които са приложени в парламентарните досиета и стенограми. Нито ще се позовавам на широко отразени публично мои изявления в медиите. Търся Вашата подкрепа за следното:
 
* Винаги да поставяте фактите преди заключенията;
* Да се стремим да съберем възможно най-много относими факти;
* Съжденията и заключенията са наша субективна преценка и тя не може да бъде държавна присъда;
* Да не се нагърбваме да съдим, вместо това ревниво да проявяваме респект към истината и дирене достоверността на фактите;
* Да не удовлетворяваме нестихващия стремеж към отмъщение и да даваме доверие и при най-крехкото основание за това;
* Да се движим не от бясното настървение на лицемерието, а от умерената политика на законодателите;
* Да уважаваме опонентите си по тези, защото в спора се разкрива истината;
* Да не забравяме, че магистратите винаги са прави, и че дължим подкрепа, точно изпълнение и правна дисциплина, както и защита на независимостта им.
 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Чау-чау
|
нерегистриран
29 септември 2019, 15:00
3
-1
Язък за барута- някои хора побързаха да замажат с коректор името си под подписката, за да не ги атестират зле, а то се оказа, че не е трябвало....но подлоги е имало, има и ще има винаги
2
|
нерегистриран
28 септември 2019, 21:47
7
-1
Псссссст!
1
бау бау
|
нерегистриран
28 септември 2019, 14:42
10
-9
След като това направи ВСС, сега и Барни взе да бие отбой от първоначалните опорки. За първи път нещо смислено да каже, няма как да не му се признае.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно