След като остана единствен кандидат
Лаура Кьовеши е одобрена за първи европейски главен прокурор
По информация на "Правен свят" българската делегация също е гласувала в подкрепа на номинацията на румънката
Лаура Кьовеши е одобрена за първи европейски главен прокурор

Лаура Кьовеши 

Лаура Кьовеши бе одобрен от Съвета на ЕС за първи европейски главен прокурор. Новината съобщиха представители на групата на Зелените в Европейския парламент, цитирани от кореспондентите на европейските медии в Страсбург. Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. По неговите думи е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент. По информация на "Правен свят" българската делегация също е гласувала в подкрепа на номинацията на румънката.
 
Кьовеши остана единствен кандидат за поста на този етап от процедурата. Тя бе по-рано ръководител на румънската антикорупционна прокуратура. По-рано Съветът на ЕС имаше свой кандидат - французинът Жан-Франсоа Бонер, но през юли Париж оттегли кандидатурата му и обяви, че е в готовност да подкрепи Кьовеши.
 
Европейският парламент вече спря избора си на Кьовеши. С решението на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.
 
Социалдемократите, които управляват в Румъния, дълго време се противопоставяха на избора на Кьовеши, която е много популярна сред обществото, но е критикувана от част от политическата класа. Правосъдният министър в Букурещ разпрати писма до всички европейски столици с искане да не я подкрепят. Срещу Кьовеши започна и разследване, по-късно прекратено от съда заради липса на достатъчно доказателства. На свой ред президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо я подкрепя. 
 
Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Новата европейска прокуратура ще бъде независим орган, натоварен с борбата с престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС, като корупцията или трансграничните измами с ДДС за над 10 милиона евро.
 
Подкрепата за заемането на поста от Кьовеши може да се разглежда като успех на френския президент Емануел Макрон, както и за неолибералните кръгове в европейските институции, които открито лобираха в полза на румънката. У нас с името на Кьовеши често се спекулира, основно от подсъдими лица със солидни финансови възможности, техни медии и различни групи за натиск, включващи партии, неправителствени организации и професионални протестъри. 
 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
|
нерегистриран
21 септември 2019, 12:12
2
0
А какво стана с избора измежду нашите три кандидатури? Пауза.
7
RRR
|
нерегистриран
20 септември 2019, 08:29
2
-8
И какво по-точно ще видим, я да чуя.Някои части от народонаселението много обичат празни лозунги.
6
Izzy
|
нерегистриран
19 септември 2019, 21:35
9
-7
БравоС и адмирации за избора.
Те сега ще видят бг прокуратурата как се работи на 101%
5
Cato
|
нерегистриран
19 септември 2019, 21:12
1
-9
И ся? #Кой си я избра?
3
112
|
нерегистриран
19 септември 2019, 16:57
14
-14
'Ба си парадокса - да не си достатъчно добър за страната си, но да си отличен избор за Европейския съюз. Или критериите на комшиите са брутално високи, или на ЕС са брутално ниски. Или пък има трета, възможна причина...
2
какво искаш да напиша?
|
нерегистриран
19 септември 2019, 16:57
15
-11
Кьовеши не е желана в Румъния и румънците не са я подкрепирли.А ние вероятно...да.
А нея кой ще я контролира??!
Не съм и фен!Избирането на тази само може да ни покаже що за птищца е ЕС.
Историята е показала ,че всяка изкуствено създадена структура рано или късно се разпада.
Какво падение!
1
?
|
нерегистриран
19 септември 2019, 15:04
17
-8
Нещо за "румънския модел" няма ли да напишете? Или вече Кьовеши вече няма да бъде обект на критика
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно