И в оставка Методи Лалов продължава да руши имиджа на съдебната власт
Районният съдия отказва да гледа искане за изменение на мярка за неотклонение на подсъдим, въпреки становище на Инспектората към ВСС
И в оставка Методи Лалов продължава да руши имиджа на съдебната власт

Методи Лалов, съдия в оставка

Районният съдия Методи Лалов продължава да руши имиджа на съдебната власт, дори докато е в оставка и очаква освобождаването си от Висшия съдебен съвет (ВСС). 
 
Преди дни Лалов успя да провокира пореден скандал с ръководството на Софийския районен съд (СРС), като дори пренебрегва становище на Инспектората към ВСС. Оказва се, че Лалов е отказал да гледа искане за изменение на мярка за неотклонение на подсъдим, тъй като бил в оставка и това дело не го засягало. По закон обаче съдията, пред когото делото е висящо, трябва да се произнесе веднага. В тази посока е и становище на ИВСС, откъдето реагират на сигнал от административния ръководител на СРС Александър Ангелов. Заради това, че Ангелов сезира инспекторите и настоява съдията да се произнесе, Лалов не изневерява на себе си и го засипва с нападки, които е споделил във фейсбука си. Районният съдия цитира разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ), че докато е в оставка не трябва да му разпределят нови дела. В конкретната ситуация обаче няма разпределение на ново дело, а искане на подсъдим по висящо пред състава на Лалов дело. Дори и да иска, ръководството на СРС не може да преразпредели делото, поне докато Лалов не бъде освободен като съдия. Всичко това е спестено от Методи Лалов, който демонстративно нарушава етичните правила на магистратите, разчитайки на това, че скоро ще е извън съдебната система и отговорност няма как да му се търси. 
 
От Инспектората към съдебната власт са изпратили копие и до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който за момента не е коментирал темата. В последния месец Панов е повече в ролята на ПР и на ръководител на предизборната кампания на Лалов, с насрочените напълно безмислени заседания на Съдийската колегия на ВСС, за които предварително бе известно, че няма да се проведат поради ползването на годишни отпуски от кадровиците. Провалените заседания обаче бяха ползвани от Лалов, за да внушава, че ВСС търси начин да "спъне" политическите му амбиции да оглави листата на "Демократична България" за общински съветници в София. 
 
В понеделник от 13.30 часа Съдийската колегия има трето извънредно заседание във връзка с оставката на Лалов. Очаква се кадровиците да дискутират и тази поредна провокация на районния съдия, още повече, че отказът му да се произнесе по мярката за неотклонение може да бъде аргумент на подсъдимия и неговата защита да съдят държавата. Казусът е интересен и защото в подобна ситуация, само преди няколко месеца, Панов бе изключително активен до степен, че съдиите от Апелативния  специализиран наказателен съд се почувстваха притиснати от председателя на ВКС. Важна подробност е, че Панов реагира, защото в предходната ситуация ставаше въпрос за мярката за неоткление на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната съучастничка Биляна Петрова. Сега, когато делото не засяга близки до председателя на ВКС персони, той проявява пасивност, вероятно и защото става въпрос за "новоизлюпения" политик Лалов. Двамата - Панов и Лалов неотдавна застанаха рамо до рамо с призоваващия към насилие сътрапезник на беглеца от правосъдието Цветан Василев - "боеца" Георги Георгиев.
 
На заседанието на Съдийската колегия в понеделник се очаква да стане ясно и как за по-малко от месец Методи Лалов е успял да изпише мотивите към 100 дела, при положение, че обичайното време за което е изписвал подобен обем дела е няколко месеца. Магистрати коментираха пред "Правен свят", че имало група съдии от СРС, които решили да "подпомогнат" политическите амбиции на скандалния им колега и това е възможната причина за "стопяването" на ненаписаните дела.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
************************************************************************************************************************************
|
нерегистриран
09 септември 2019, 09:13
7
-21
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
Учуден
|
нерегистриран
08 септември 2019, 23:16
15
-9
Какво значение ,че някой щял да съди държавата затова ,че Лалов не гледал дело за мярката ? Да не би да имаше значение когато заради Поразяващата Уста на ЦЦ 7 пъти осъдиха България и са заплатени реално обезщетения от нашия джоб.Тогава имаше мълчание в залата.А сега имало само един "риск да се съди държавата" и вой до небето.Егати двойните стандарти...
8
Ех, що и аз не мога
|
нерегистриран
08 септември 2019, 22:36
22
-8
И с 20 заплати ще си тръгни,vve22c и с още 20 от от невзети отпуски- браво!
7
В крайна сметка Труд и Монитор ще решат
|
нерегистриран
08 септември 2019, 18:24
9
-17
нека ги цитираме тях, може и някое политологче голобрадо, ако върши работа
6
А чие е това мнение?
|
нерегистриран
08 септември 2019, 15:34
15
-31
На доказано зависим сайт или на професионалистите? Ясно е, че докато не подчини съда, прокуратурата няма да миряса. Защото не разбира нищо от смисъла на правото. Поради липса на знания и заради необходимост от незнание.
5
съдия
|
нерегистриран
08 септември 2019, 15:08
29
-4
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Много нагло джудже!!!
4
****************************************
|
нерегистриран
08 септември 2019, 11:54
24
-7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
Всеки цирк с номера си
|
нерегистриран
08 септември 2019, 10:10
21
-45
Интересно, явно няма да довършва делото и то трябва да се преразпредели. А защо не е преразпределено още?! За мен вината е обща - и на Лалов, и на административния ръководител.
2
|
нерегистриран
08 септември 2019, 10:09
57
-5
Това му е постоянната тактика - оплюй системата, колегата, довчерашния благодетел, за да се самовъзвеличаеш.
1
|
нерегистриран
08 септември 2019, 09:59
61
-6
Тоя "умник" накрая ще си докара и наказателно производство! Освен ако не му това и целта - за да може да реве още две години че е репресиран!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно