Продължава издирването на избягалите от общежитие към затвора в Стара Загора​
Продължава издирването на двамата затворници, които избягаха от общежитие към затвора в Стара Загора. Те са обявени за общонационално издирване. При пълно взаимодействие с органите на МВР е обявена тревога. Министърът на правосъдието разпореди спешна проверка.
 
Молдовските затворници са настанени в общежитието преди 7 дни. Преди това, една година, са били в ареста на Старозагорския затвор. Очаквали са да бъдат преместени в Централния софийски затвор, тъй като според нормативната уредба всички чужди граждани с по-леки присъди ги излежават там. Двамата избягали почти не са контактували с никого в общежитието, дори в последните два дни са изолирали и своя сънародник. Той се е разплакал пред разследващите и е казал, че не знае нищо за плана на сънародниците си. Не е ясно по кое време са избягали. За последно те са забелязани около 12:00 в общежитието, а липсата им е установена след 15:00. Напуснали са затворническото общежитие без никакви средства. Преди седмица те са имали свиждане със свои близки, които са им оставили пари, но те са взели само 50 евро от тях.
 
Избягалите са 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи. Те, заедно с 23-годишният Дионис Коджукаро, са осъдени за взривяване на банкомати в Казанлък и Стара Загора. И тримата са осъдени на 4 години и 8 месеца лишаване от свобода при общ режим. Настанени са преди 7 дни в общежитието, след като са прекарали 1 година в ареста.
 
Запрян Димитров - директор на затворническото общежитие: Молдовските граждани бяха настанени на територията на общежитието на 14 август и в разумен срок трябваше да получат преводни писма за превеждането им в София. Тези писма по наша информация са били разписани в четвъртък или в петък и е било въпрос на дни да бъдат изпълнени и да бъдат закарани в София за доизтърпяване на наказанието към открит тип общежитие към Софийския затвор.
 
При бягството си в събота те са намирали на открития фитнес и изчезнали в неизвестна посока.
 
Запрян Димитров: Точно не може да локализиране часа, това е промеждутък между 15:00 - 15:30 когато виждаме ,че тях ги няма и съответно предприемаме действия по горещи следи, връзка с полицията, с РПУ, със следови кучета, направихме цяло претърсване на района, може би около 2-3 часа с помощ и от корпуса на затвора, с инспектора по охраната на затвора, с всички лица, които са заети по тези мероприятия. Паправихме действията, дори получихме една информация от таксиметров шофьор, че единият долу на околовръстния път, там оставихме коли.
 
Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Пред разследващите единият от посетителите им е казал, че не е знаел нищо за планирано бягство.
 
Запрян Димитров: Третият молдовски гражданин в обясненията си посочва, че в последните 2-3 дена са били във влошени отношения, не са споделили с него нищо абсолютно. Направили са едно свиждане с близките си, дори с обща кола са дошли близките - приятелката на това третото момче, което е при нас, което е останало, плюс жените на тези двамата. Разделили си пътя от Молдова и по неговите думи са се върнали обратно всичките.
 
Двамата избягали са били приятели, настанени в обща стая с третия си сънародник. Дори и да са кроели планове, това трудно би достигнало до затворническата управа.
 
Запрян Димитров: Не можем да разберем, тъй като те общуват помежду си, те си говорят на румънски език. Когато общуват с българите със затворниците, говорят на развален руски, български.
 
Издирването продължава.По случая е образувано досъдебно производство. Дали има пропуски в системата ще изясни проверката, която е назначена от правосъдния министър. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно