Разследват заплаха за тероризъм след писма за бомба в БНТ, други медии и летища
Заплаха за бомба беше изпратена в сряда сутрин на служебни електронни пощи в БНТ. Писмо с подобно съдържание са получили 4 летища, както и други медии. След извършените проверки на нито едно от местата не беше открито взривно устройство. Текстът на писмото със заплахата е кратък. Започва с представяне на подателя - както той се нарича "терористична група Orwell". Необичайното в писмото са използваните думи, които звучат като лош превод от друг език. В заключение подателят пожелава "Честит полет"!
 
Службите за сигурност разследват заплаха за тероризъм, направена чрез имейл съобщения. Писмото със заплаха е изпратено на редакционната ни електронна поща в 9 часа и 33 минути. В него определяща се за терористична организация твърди, че в сградата има взривни устройства с тротил и те могат да се активират във всеки един момент след отварянето на писмото.
 
По същото време и от същия подател такива писма са получени и на електронни пощи на летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и в редакцията на вестник "24 часа" и други медии.
 
Сградата на БНТ беше евакуирана за няколко часа и специалисти по обезвреждане на взривове от Отряда за борба с тероризма провериха помещенията, влючително с кучета за откриване на взривове.
 
На Летище София заплахата е била за взривни устройства на Терминал 1, където също е извършена проверка без да спират полетите и обслужването на пътниците.
 
Летище Пловдив също е продължило да работи докато специалистите по обезвреждане на взривове са проверявали сигнала.
 
Морските летища Бургас и Варна също не са затваряни по време на проверките за взривни устройства.
 
Според анализа на информацията, целта е била да се затрудни работата както на летищата, така и на медиите, но тя не е била изпълнена.
 
Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: Специално писмото, което е до БНТ, е изпратено от мейл-провайдър "протон мейл", базиран в Швейцария. Един мейл-провайдър, който е известен в средите на експертите по кибер сигурност като мейл-провайдър, който защитава и пази личните данни на своите ползватели. Т.е. слави се с добрата степен, висока степен на криптация, криптирана кореспонденция и в същото време максимлна доза на защита на потребителите.Самата регистрация в този мейл-провайдър дори изисква много малко предоставяне на информация. За да регистрираш пощенска кутия изисква да посочиш предпочитано от теб име и да посочиш алтернативмна пощенска кутия за контакт с теб, което, забележете, дори е оптимално. Т.е. ако поискаш може да посочиш, ако не просто оставяш празно полето. Никаква друга информация. Мейл провайдърът твърди на своята официална страница, че дори не съхранява информация за IP, който е използван по време на регистрацията, логове на влизания и прочие.
 
Заплаха с мейл през същия провайдер е направена в САЩ през 2015 г. към няколко училища, така че това не е първият подобен случай.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно