Италиански прокурор разпореди задържане на кораба с мигранти "Оупън армс"
Плавателният съд, собственост на испанско НПО, ще бъде конфискуван
Италиански прокурор разпореди задържане на кораба с мигранти

Прокурорът на Агридженте Луиджи Патронаджо издал съответната заповед след инспекция на кораба

Италиански прокурор разпореди незабавно да бъдат евакуирани на остров Лампедуза в Сицилия мигрантите от "Оупън армс", а испанският кораб да бъде конфискуван, съобщи Франс прес. Прокурорът на Агридженте Луиджи Патронаджо издал съответната заповед след инспекция на кораба от съдебна полиция и двама лекари. След като лично се качил на борда, прокурорът решил, че предвид тежката ситуация на кораба спасените мигранти трябва да бъдат свалени на брега през следващите часове.
 
По-рано Испанското правителство съобщи, че изпраща свой военен кораб до италианския остров Лампедуза, за да ескортира хуманитарния кораб на испанската НПО "Оупън армс" до Испания. Мигрантите са на кораба на "Оупън армс" от 19 дни.
 
Капитанът на кораба на "Оупън армс" съобщи на италианските власти, че 17-членният му екипаж повече не може да контролира положението на борда, където все по-изнервени мигранти започват да се сбиват. Десет от мигрантите се опитаха да достигнат остров Лампедуза с плуване.
 
Корабът има 98 мигранти на борда си, но италианският вътрешен министър Матео Салвини отказва да допуска мигранти на територията на Италия. Салвини настоя, че решаването на проблема е отговорност на Испания. "Испанска НПО, испански кораб, испанско пристанище: така би следвало да бъде", каза той. В събота Испания предложи да приеме кораба в свое пристанище, но "Оупън армс" заяви, че корабът не може да отиде толкова далеч, съобщава Дир.Бг.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно