Върховният съд в Ел Салвадор оправда 21-годишна, убила бебето си след раждането
Евелин Ернандес е осъдена на 30 години затвор на първа инстанция и е излежала 33 месеца в ареста
Върховният съд в Ел Салвадор оправда 21-годишна, убила бебето си след раждането

21-годишната Евелин Ернандес

21-годишно момиче бе оправдано от Върховния съд на Република Ел Салвадор заради това, че е убила бебето си непосредствено след раждането му. Евелин Ернандес е окончателно призната за невинна, след като съдията постановява, че няма достатъчно доказателства срещу нея, съобщава CNN.

През април 2016 г. Ернандес е намерена на пода на банята си, напоена с кръв. Тя е отведена от майка си и съседа си в местно отделение за спешна помощ в родния й град Ел Кармен, на 40 километра източно от столицата. Лекарите, които я преглеждат, установяват признаци на раждане, но липса на бебе и съобщават незабавно на властите. Когато местните служители на реда пристигат в дома й пет часа по-късно, те намират новороденото мъртво бебе в септична яма.

През 2017 г. Ернандес е осъдена на първа инстанция на 30 години затвор за убийството на детето. Тя е излежала и 33 месеца от първоначалния си арест. Освободена е миналия февруари, след като нейният правен екип представя жалба пред Върховния съд и иска повторно разглеждане на случая. В края на процеса миналия петък в Сиудад Делгадо прокурорите пък са поискали от съда да наложи още по-тежко наказание на жената -  40 години затвор. Съдът обаче не е приел доводите на обвинението.

От своят страна Ернандес през целия процес поддържа защитната теза, че дори не е знаела, че е бременна до раждането. Пред репортери миналия месец тя казва: "Ако знаех, че съм бременна, щях да очаквам бебето с гордост и радост". Случаят на младата жена предизвика международен отзвук  по отношение на законите за абортите в американската Република Ел Салвадор, които са част от най-строгите в света. Абортът в Ел Салвадор е незаконен при каквито и да е обстоятелства, включително когато бременността представлява риск за майката или в случаи на изнасилване. В случая и Ернандес и защитата й твърдят, че бременността й е била резултат от изнасилване. След произнасянето на присъдата в понеделник 21-годишната жена е посрещната от тълпа привърженици, които скандират в нейна подкрепа пред съдебната палата на Сиудад Делгадо.

"Слава Богу, правосъдието беше изпълнено", каза Ернандес пред медии след решението. "Благодаря на всички, които ме подкрепихте, и благодаря на всички от цял ​​свят, които проявиха подкрепа."  Тя допълва, че й е било много трудно, знаейки, че е невинна, да бъде затворена и изразява надеждите си за осовобождаването и на другите жени в нейната ситуация.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно