Данаил Кирилов и Вежди Рашидов обсъдиха трафика и фалшификацията на културни ценности
Експерти от МВР, прокуратурата и Министерство на правосъдието ще готвят законодателни промени за по-ефективна борба с двете престъпления
Данаил Кирилов и Вежди Рашидов обсъдиха трафика и фалшификацията на културни ценности

Правосъдният министър Данаил Кирилов и председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, снимка:МП

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов проведе работна среща с председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, съобщиха от правосъдното ведомство. Двамата са обсъдили задълбочаването на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, с фалшифицирането на произведения на изкуството, на артефакти и с "фалшивите новини".

Вежди Рашидов е запознал министъра с резултатите от срещите си в Бундестага в Берлин и в Камарата на депутатите в Рим. "Засилването на сътрудничеството между европейските страни в борбата с трафика на ценности, фалшификатите и фалшивите новини е много важно, защото този проблем засяга сигурността на всяка страна. Европейският опит дава добра основа за нови законодателни инициативи, за изработването  на които трябва се направят работни групи. Свидетел съм, че Европа все повече се тревожи и от проблема с фалшивите новини, затова тази тема ще става все по-актуална за всички страни членки", заявил е Рашидов.

Двамата са обсъдили и необходимостта от привличането на още по-широк кръг от експерти в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството.

Министър Кирилов и Вежди Рашидов са се обединили около идеята, че е необходимо изграждането на единен европейски стандарт за борба с трите явления, който да намери отражение в националното ни законодателство. За  обсъждането на бъдещите законови промени ще бъде привлечен широк експертен състав, включващ представители на МВР, прокуратурата и Министерство на правосъдието.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно