Италиански съд отмени забрана на Салвини и пусна кораб с мигранти
Административен съд в Рим разреши на испански спасителен кораб със 160 мигранти да влезе в териториалните води на Италия въпреки забраната на вътрешния министър Матео Салвини.
 
Хуманитарният кораб "Оупън армс" сезира съда да бъде допуснат в Италия с аргумента, че международното морско право му позволява да закара мигрантите на безопасно място. 
 
Преди ден Салвини заяви, че ще попречи на испанския кораб, както и на кораба на френски хуманитарни организации "Оушън вайкинг", да оставят в Италия общо над 500 мигранти, които са качили край бреговете на Либия. Съдът в Рим прецени, че "Оупън армс" очевидно е поставен в "необичайно сериозна" ситуация.
 
Поради това корабът трябва да бъде допуснат в италиански води и да се окаже незабавна помощ на най-нуждаещите се, постанови трибуналът. Съдът обаче не посочва дали корабът може да пусне котва в италианско пристанище или мигрантите да дебаркират в Италия, отбелязва Ройтерс. Италианският вътрешен министър заяви в реакция, че ще продължи да отказва достъп на "Оупън армс".
 
"Никога няма да бъда съучастник на трафиканти на хора", подчерта Салвини пред свои привърженици. Италианското министерство на вътрешните работи каза по-късно в изявление, че ще обжалва съдебното решение на по-висша инстанция, тъй като съдът в Рим не е разполагал с всички отнасящи се до случая факти, когато го е постановил. 
 
"В продължение на дни "Оупън армс" остана в либийски и малтийски води, намесвайки се в други спасителни операции, и систематично събираше хора с политическата цел да ги докара в Италия", се отбелязва в текста.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
112
|
нерегистриран
15 август 2019, 07:42
0
0
Съдебно решение - ако подлежи на предварително изпълнение, ще трябва да го изпълни. Ако съдът е имал предвид, че трябва пътниците да бъдат пуснати и на брега, нищо не спира Салвини да ги настани в Съдебната палата на съда, постановил решението, с временна забрана да напускат сградата ;)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно